3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Merih Celasun


Türkiye’deki Akademik Camia ve İktisat Çevreleri Prof.Dr. Merih Celasun’un Vefatıyla Çok Değerli Bir Üyesini Kaybetti. Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi ve İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Merih Celasun’un, 25 Ağustos 2004 gecesi bir süredir tedavi görmekte olduğu İbn-i Sina Hastanesi’nde yaşamını yitirdiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.

Lisans ve Doktora derecelerini Columbia Üniversitesi’nden alan Prof. Dr. Celasun, DPT İktisadi Planlama Daire Başkanlığı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yöneylem - İstatistik ve Ýktisat Bölüm Başkanlıklarında da bulunmuş ve Dünya Bankası’nda Kıdemli İktisatçı olarak çalışmıştı.

Journal of Development Economics ve European Journal of Operations Research ve gibi çok saygın iki akademik yayının yardımcı editörlüğünü de yapmış olan Merih Celasun, iktisatçıların bölgesel iktisadi araştırma ağı olan Economic Research Forum’un Mütevelli Heyeti ve Danışma Kurulu’nda da hizmet etmiş olan bir şeref üyesi idi. 2001 yılında Türkiye Ekonomi Kurumu ve 1990 yılında Türk Yöneylem Derneği’nce Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülen Prof.Dr. Merih Celasun, 1997 yılında Parlar Vakfı Bilim Ödülü’nü, 2002 yılında da Türkiye Odalar ve Borsala Birliği’nin Araştırma Ödülü’nü almıştı.

“Hesaplanabilir Genel Denge Modellemesi”nin Türkiye’deki öncülerinden biri ve Gelişme Makroiktisadı konusunda yurtiçi ve yurtdışında saygınlık kazanmış bir uzman olarak tanınıyordu. Gerek akademik, gerekse iktisadi politika üreten kuruluşlarda önemli pozisyonlarda bulunan çok sayıda öğrenci yetiştirmiş olan Prof. Dr. Celasun aynı zamanda çok iyi ders anlatan ve ufuklarının genişlemesine çok ciddi katkılar yaptığı öğrencileri tarafından da çok sevilen bir hoca ve aynı zamanda, sevilen ve sayılan, alçakgönüllü ve nazik bir yöneticiydi.

Çok sevecen bir eş ve örnek bir aile babası olan Merih Celasun, sadece ailesi için değil, birlikte çalıştığı meslektaşları ve öğrencileri için de yokluğu şiddetle hissedilecek bir insandı. Türkiye’deki tüm akademik camia ve iktisat çevreleri bu geniş ufuklu ama kibirsiz, nazik ve çelebi tavırlı üyesini özleyecek.


Yayınlarından Örnekler

State-Owned Enterprises in the Middle East and North Africa: Privatization, Performance and Reform (Editor: M. Celasun), London and New York: Routledge, 2001.
Sustainability of Industrial Exporting in a Liberalizing Economy: The Turkish Experience,” Manufacturing for Export in the Developing World: Problems and Possibilities, 1995, pp. 131-66, London and New York: Routledge (İ. Arslan ile)
“Fiscal Aspects of Adjustment in the 1980s,” in Tosun Arıcanlı and Dani Rodrik (Eds.), The Political Economy of Turkey, London: The McMillan Press, 1990.
“Income Distribution and Employment Aspects of Turkey’s Post-1980 Adjustment,” in Heiko Korner and Rasul Shams (Eds.), Institutional Aspects of Economic Integration of Turkey into the European Community, Hamburg: Verlag Weltarchiv GmbH, 1990.
“Turkish Experience with Debt: Macroeconomic Policy and Performance,” in Jeffrey Sachs (Ed.), Developing Country Debt and World Economy, Chicago and London: University of Chicago Press, 1989 (D. Rodrik ile).
“Income Distribution and Employment Aspects of Turkey’s Post-1980 Adjustment,”
Middle East Technical University Studies in Development, 1989, v. 16, iss. 3-4, pp. 1-31
“A General Equilibrium Model of the Turkish Economy, SIMLOG-1: Validation
Results (1978-83) and Counterfactual Experiments with Trade Liberalization,
External Borrowing and Wage Policies (1981-83),” Middle East Technical University Studies in Development, 1986, v. 13, iss. 1/2, pp. 29-94
“Piyasa ekonomilerinde planlama: 1970’lerin Dış Şoklarının Etkisinde Yeni Sorunlar ve Eğilimler (Planning in Market Economies),” Middle East Technical University Studies in
Development, 1984, v. 11, iss. 3-4, pp. 325-45
Sources of Growth and Structural Change: The Case of Turkey, World Bank SP Series No. 614, Washington, DC. (169 pages)
“Yapısal Değişmelerin ve Nisbi Fiyatlarin Çözümlenmesi İçin Bir Genel Denge Modeli. (A Computable General Equilibrium Model for the Analysis of Structural Transformation and Relative Price Changes),” Middle East Technical University Studies in Development, 1978, v. 20, pp. 1-25
Perspectives on Economic Growth in Turkey, Ankara: Middle East Technical University, 1975 (130 pages)

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar