2
Mayıs
2024
Perşembe
ANKARA

Berkant Akgürgen


(1938 -   )

Pop Müziği sanatçısı. 31 Aralık 1938 Ankara doğumludur. Ortaokul sıralarında ilk olarak ağız mızıkası çalmaya başladı. Ankara Atatürk Lisesi'nden Denizli Lisesi'ne yatılı geçti. Denizli Lisesi'nde ağız mızıkasına devam ederken piyano dersleri ile piyano çalmaya başladı (1956). Ankara'ya dönüp Kurtuluş Lisesi'nden mezun oldu.

İlk defa sahneye Üstün Poyrazoğlu Orkestrası ile Bahçelievler Akalın Düğün Salonu'nda çıktı (1957). Daha sonraları Ankara'da çeşitli gece klüplerinde sahneye çıkmaya başladı. 1957 sonlarına doğru Ankara Radyosu'nda emisyon programları yapmaya başladı. 1960 yılında bahriyeli olarak askere gitti. Askerde bandoda olduğu için İstanbul'da tenor saksafon dersleri almaya başladı. 1964 yılında askerliğini bitirip Ankara'ya dönerek Yurdaer Doğulu ile orkestra kurup çalışmaya başladı. Daha sonra İstanbul’a gelerek çeşitli gece kulüplerinde show programlarına çıkarlar.

1965 yılında Vasfi Uçaroğlu Orkestrası'nın solistliğine geçer ve Kamuran Akkor ile sahneyi paylaşırlar. Aynı yıl ilk plağı olan "Cici Pabucum Cici - Arabamın Atları" yayınlanır. Daha sonraları Sezen Cumhur Önal ile çalışmaya başlar ve ilk olarak "Evvel Zaman İçinde"yi yaparlar. 1966 yılında kulüp çalışmalarını bırakır ve gazino çalışmalarına başlar. O seneye kadar yaptığı çalışmaların sözlerini Sezen Cumhur Önal yazarken Metin Bükey ve Teoman Alpay'dan "Samanyolu" bestesini seslendirmesi teklifini alır. 1967 Eylül ayında "Samanyolu - Özledim Seni" yayınlanır. İlk zamanlarda fazla ilgi görmeyen "Samanyolu" daha sonra Berkant ile özdeşleşir ve günümüze kadar popülerliğini koruyan bir parça olur.

1980'li yıllarda gazinoların azalması ve taverna çalışmalarının çoğalması nedeniyle Avrupa turneleri ve otel gece kulüplerinde programlar yapmaya başlar. 1992'de bir kaset çalışması yaptı ve "Samanyolu '93" adı ile yayınlandı. Halen sahne çalışmalarına devam etmektedir. Birkaç sinema filminde de oynadı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar