2
Mayıs
2024
Perşembe
ANKARA

Filiz Akın


(1943 -   )

Sinema oyuncusu. Ankara Maarif Kolejini bitirdi. Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümünde okudu. İyi derecede Fransızca ve İngilizce bilen, mimar olmak istemesine rağmen bir turizm acentasında çalışmaya başlayan Akın, 2 yıl süreyle şef olarak görev yaptı.

Bir derginin açtığı yarışmayla sinemaya geçti (1962). İlk filmi Akasyalar Açarken’di. 1971’de Antalya Film Festivalinde En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü aldı. Bir çok filmde daha oynadı.

Akın, 1971 yılında çekilen "Ankara Ekspresi" filmindeki Hilda rolüyle Antalya Film Festivali'nde "En başarılı kadın oyuncu" ödülünün sahibi oldu. Akın, 80'lerin başında sinemaya veda etti. Aktris yıllar sonra, 1989'da yeniden izleyiciyle buluştu. TRT için çekilen Geçmiş Bahar Mimozaları'nda Rutkay Aziz ve Mehmet Günsür'la başrolleri paylaştı.

Sabah gazetesinde köşe yazarı olarak yazmaya başlayan Akın, 2002'de yakalandığı çene kanserini yendi. Kansere karşı destek amaçlı başlattığı "Sarı bilezik" ve "Mavi bilezik" gibi kampanyalar oldukça başarılı oldu. Aktris, 2005'te hastalık sonrası deneyimlerini kaleme aldığı Hayata Merhaba, daha sonra da "Filiz Akın ile Güzellik, Sağlık ve Genç Kalma Üzerine" isimleri kitapları yayımladı. Halen Sabah Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapmaktadır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar