2
Mayıs
2024
Perşembe
ANKARA

Güner Sümer


(1936-1977 )

Tiyatro ve sinema oyuncusu, oyun yazarı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki öğrenimini yarıda bırakarak 1960’da Paris’e gitti. Charles Dulin Okulunda bir süre tiyatro eğitimi gördü. Fransa dönüşü tiyatro çalışmalarına başladı. Namus ve özgürlük anlayışını yeni bir açıdan ele alan “Yarın Cumartesi” oyunu ile adını duyurdu.İkinci oyunu “Bozuk Düzenéde ise büyük kente göç eden bir Anadolu ailesinin mutsuzluğunu, düzenin bozukluğuna bağladı.

Ankara Üniversitesi Tiyatro Topluluğunda ve Sahne Z’deki amatör çalışmalarından sonra 1962’de Arena Tiyatrosu’nda, daha sonra Eskişehir Belediye Tiyatrosunda görev aldı. Ankara Tiyatrosunda sahneye koyucu ve oyuncu olarak çalıştı. Asaf Çiyiltepe’nin ölümünden sonra da bu topluluğu yönetti. Gizli Ordu, Mezarsız Ölüler, Yosma, Ayak Bacak Fabrikası kendi piyesi Bozuk Düzeni sahneye koydu. Daha sonra İstanbula gelerek İstanbul Sanat Tiyatrosunu kurdu.

Birey ve toplum uyuşmazlığı, büyükkente göçen ailelerin çözü¬lüşlerini incelediği oyunların yanı sıra, şiirler ve öyküler yazdı. Yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle 1977 yılında hayata veda etti.

Yapıtlan ölümünden sonra ablası Adalet Ağaoğlu tarafından Toplu Eserleri adlı iki ciltte (birinci cilt: On öykü, şiirler, düzyazılar, Adı Nalan adlı yanm kal¬mış roman; ikinci cilt: Yarın Cumartesi, oyun, Bozuk Düzen, oyun, Baba ile Oğul, oyun, Hüzzam, oyun) toplandı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar