2
Mayıs
2024
Perşembe
ANKARA

İdil Biret


(1940 -   )

Piyanist. Küçük yaşta piyanoya başladı. 7 yaşında Ankara Radyosu’nda Bach’ı yorumladı. Büyük Millet meclisinin Kabul ettiği kanunla “Harika Çocuk” sayıldı ve hükümet hesabına Paris’e öğrenim için gönderildi. Paris Konservatuarında öğrenciyken Avrupa’nın en ünlü şefleriyle birlikte çalıştı, ünlü orkestraların konserlerine solist olarak katıldı.

Boston’da Lylil Boulanger Vakfı’nın armağanını 1954’de, Londra’da Dinu Lipatti armağanını 1958’de kazandı. 1957’de Paris Konservatuarının yüksek bölümünü birincilikle bitirdi.

1968 ve 1970’te Royal kentindeki piyano yarışmasında, 1978’de Brüksel’de düzenlenen Reine Elisabeth piyano yarışmasında jüri üyeliği yaptı. 1973’te Uluslararsı İstanbul Festivali’nde Yehudi Menuhin’le birlikte Beethoven’ın keman ve piyano sonatlarını seslendirdi.

1954 ve 1956’da iki kez Boston’daki Lily Boulanger Anısal Vakfı armağanı, 1959’da da Londra’da Harriet Cohen Uluslararsı Müzik Ödülleri'nden Dinu Lipatti Altın Madalyası’nı, Polonya’da Kültürel Yararlılık Nişanı, Fransa’da Ordre Natronal du Merite Nişanı'nın “Chevalier” unvanını aldı.

Çeşitli festivallere katılarak uluslararası üne kavuştu. Pek çok ülkede konserler verdi. Devlet Sanatçısı unvanına sahiptir. 

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar