2
Mayıs
2024
Perşembe
ANKARA

Mehmet Rifat Börekçi


(1860-1941)

Din adamı. Müderris Börekçizade Ali Kazım Efendi’nin oğludur. İlk ve orta öğrenimini, Sıbyan Mektebi ve Ankara Rüştiyesi’nde tamamladı. Yüksek öğrenimi için İstanbul’a gitti. Bezayit Medresesi Müderrislerinden Atıf Efendi’nin tedrisinde devam ederek ondan müderrislik icazeti aldı. İlk memuriyetine Ankara-Fazliye Medresesi öğretim üyesi olarak başladı. 23 Ekim 1898’de Ankara İstinaf Mahkemesi üyeliğine atandı. 13 Mayıs 1904’te yapılan seçimlerde üyelikten ayrıldı ise de 20 Temmuz’da yeniden üyeliğe getirildi. 25 Kasım 1908 tarihinde de Ankara Müftüsü oldu.1911 yılında bir süre Sivrihisar Kaymakamlığı görevini de vekaleten yürüttü.

Mehmet Rıfat Börekçi, Sivas Kongresi ile birlikte Anadolu’daki mücadeleye katıldı. 29 Ekim 1919 tarihinde, Ankara Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurulmasına öncülük etti. Kurtuluş Savaşı’nda Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Ankara başkanı idi. Şeyhülislam’ın Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın dine aykırı olduğunu ileri süren fetvasına, direnişin kutsallığı konusunda bir fetva yazarak karşılık verdi ve din adamlarının desteğini topladı.

Cumhuriyetin İlk Diyanet İşleri Başkanı. Ankara Medresesinde müderrislik, İstinaf Mahkemesi üyeliği, Ankara müftülüğü yaptı.

İlk mecliste Menteşe milletvekili olarak bulundu. Ölümüne (1941) kadar Diyanet İşleri Başkanlığı görevini sürdürdü.

 

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar