2
Mayıs
2024
Perşembe
ANKARA

Necdet Koyutürk


(1921- 1988) 

Hafif Batı Müziği sanatçısı. Haydarpaşa Lisesini bitirdi. İstanbul Radyosu Tango Orkestrası Şefliği yaptı. Bir çok da bestesi bulunmaktadır.

1938 senesinden itibaren besteci olarak eserler üretmeye başlamıştır. Besteleri büyük çoğunlukla Tango türündedir.. Zamanın orijinal Arjantin Tango sound'dunu çok iyi özümsemiştir. Tango'nunu Avrupa'da, özellikle Alman müzik ekolünden etkilenerek karşılaştığı yapı değişikliğine aldırmadan, Türk Tango ekolünü ve dolayısıyla günümüze dek anılan müziğini yaratmıştır.

Aldığı armoni, kontrapuan ve aranjörlük eğitimlerinin sayesinde; gerek kabuledilen uluslararası müzik ve tango formunu ve gerekse Türk Müziği etkilerini bestelerinde ustaca harmanlamıştır. 1935 - 1980 arası oluşan hemen hemen tüm müzik akımlarını incelemiş ve tango dışı çalışmalarında bunları son derece başarı ile birleştirmiştir.

Bugün dahi çok sevilen Tangosu Papatya'yı 1943 senesinde askerlik hizmeti sırasında bestelemiştir. Bu şarkının kayıtları hem Türkiye'de, hem de İngiltere'de 1948 senesinde 78 devirli taş plak olarak baılmış ve yayınlanmıştır. Bu plak; yurt dışında basılan ilk Türkçe Beste olarak tarihe geçmiştir.

Necdet Koyutürk; 1949 senesinden sonra orkestrası ile İstanbul Radyosunda Tango programlarına başladı. 30 sene boyunca her hafta Tango çalmış ve Türk Müzik hayatı içinde Tango'nun yer almasına, çok sesli müziğin ülkede yerleşmesine büyük katkı sağlamıştır. 

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar