2
Mayıs
2024
Perşembe
ANKARA

Ömer Kavur


(1944 - 2005)

Sinema yönetmeni. Fransa’da gazetecilik ve sinema eğitimi gördü. Kısa metrajlı filmler çekti. Yatık Emine, Yusuf ile Kenan, Ah Güzel İstanbul gibi uzun metrajlı filmler de yaptı.

1944'te Ankara'da doğan Ömer Kavur, ilkokulu İstanbul Kızıltoprak'ta bitirdi. Ortaokulu Robert Kolej'de, liseyi Kabataş Erkek Lisesi'nde okuduktan sonra üniversite eğitimi için Paris'e gitti. Conservatoire Libre du Cinéma Français'de sinema, Sorbonne Haute École du Journalisme'de gazetecilik okudu. Teknik-pratik sinema eğitimini Sorbonne Üniversitesi'nde gerçekleştirdiği sinema tarihi yüksek lisansıyla bütünleyen Kavur, bu dönemde çektiği kısa filmlerle ilgi çekti ve çeşitli ödüller kazandı. Fransa yıllarında Alain-Robbe Grillet'ye yönetmen asistanlığı yapan Kavur yurda dönüşünde Boğaz Köprüleri ile ilgili bir belgesel çekti.

1974'te, bir teklifle Refik Halit Karay'ın aynı adlı eserinden uyarlanan Yatık Emine’yi filme çekti. 1979'da çektiği Yusuf ile Kenan dönemin standart "toplumcu-gerçekçi" filmlerine alternatif oluşturan bir eserdi. Onat Kutlar ve Kavur'un etkileyici senaryosu uzerine kurulu, Kavur'un toplumun itilmişleri arasından çekip çıkardığı iki çocuğun hikâyesini yalın ve etkili bir sinema diliyle anlattığı bu eser uluslararası arenada da kabul gördü (Milan Film Festivali büyük ödülü).

Kavur'un üçüncü filmi Ah Güzel İstanbul, bir yıl sonra Müjde Ar'ı gündeme taşıyacak ve onun seksenlerde sürdüreceği parlak kariyerini başlatacaktı. Kavur, Göl filmiyle, daha sonra sıklıkla ele alacağı türden psikolojik motiflere eğilmeye başladı. 1985'te çektiği Amansız Yol Kavur'un sinemasının ana motiflerinden "yolculuk" temasının en belirgin olduğu ilk dönem filmidir. Körebe ise, Göl'e benzer psikolojik bir gerilimi ele alır.

1987'de ise Kavur'un ilk başyapıtı Venedik Film Festivali'nde ses getirdi. Yusuf Atılgan'ın Anayurt Oteli'ni Macit Koper ve Serra Yılmaz'ın da yer aldığı bir kadroyla sinemaya aktaran Kavur Türk sinema tarihinin kimilerine göre en derinlikli "boğuntu" filmine imzasını atıyordu.

Bir yıl sonra çektiği ve "yolculuk" temasına bu kez hem içsel hem de dışsal anlamda geri döndüğü Gece Yolculuğu, Cannes Film Festivali'nde gösterilmiş ve beğenilmişti.

1991'de Orhan Pamuk'un "Kara Kitap" romanındaki öykülerden birinden hareketle çekilen Gizli Yüz Kavur'un ve Türk sinemasının başyapıtlarından biri kabul edilir. Kavur'un esrarlı, içe dönen yolculuk arayışının, yolculuğunun doruğu olan bu filmi, 1996'da Kavur'un "kendini tekrarladığı" eleştirilerini aldığı Akrebin Yolculuğu izledi. Bu film de Cannes Film Festivali'nin "Un certain regard" adlı bölümüne kabul edilmiştir.

Lenf kanserine yakalanan Kavur, 12 Mayıs 2005'te vefat etti.

Aldığı Ödüller: 

19. Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Yönetmen (Kırık Bir Aşk Hikayesi)
24. Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Yönetmen (Anayurt Oteli)
25. Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Yönetmen (Gece Yolculuğu)
4. Ankara Film Festivali En İyi Yönetmen (Gizli Yüz)
40. Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Yönetmen (Karşılaşma)
40. Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Senaryo (Karşılaşma)
15. Ankara Uluslararası Film Festivali En İyi Yönetmen (Karşılaşma)
2003 Sinema Yazarları Derneği En İyi Yönetmen (Karşılaşma)
2003 Sinema Yazarları Derneği En İyi Senaryo (Karşılaşma)
9. Ankara Film Festivali En İyi Yönetmen (Akrebin Yolculuğu)
9. Ankara Film Festivali Onat Kutlar En İyi Senaryo Yazarı (Akrebin Yolculuğu)
11. Adana Altın Koza Film Festivali En İyi Senaryo (Akrebin Yolculuğu)
16. İstanbul Uluslararası Film Festivali En İyi Yönetmen (Akrebin Yolculuğu)
1997 SİYAD Sinema Yazarları Derneği En İyi Yönetmen (Akrebin Yolculuğu)

 

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar