2
Mayıs
2024
Perşembe
ANKARA

Osman Cevdet Çubukçu


(1895-1965)

Bilim adamı. Osman Cevdet Çubukcu 1895 Ankara doğumludur, ilk ve orta eğitimini Ankara'da tamamlamış, İstanbul'a gelerek tıp eğitimine başlamıştır. Osmanlı döneminin tek Tıp Fakültesi olan Mekteb'i Tıbbiye'i Şahane'yi (Darülfünun Tıp Okulu) 1918'de bitirmiştir.

Osman Cevdet Çubukçu,1915 senesinde birçok tıp öğrencisi ile birlikte gönüllü olarak cepheye gitmiş ve Çanakkale Savasi'nda tabip yardımcısı olarak yüzlerce yaralının hayatını kurtarmıştır.

Başarılı bir öğrenci olduğu için Fakülte'yi bitirir bitirmez Akliye-Asabiye olarak bilinen Nöropsikiatri ihtisasına başlamış, Seririyat'ı Akliye ve Asabiye (Sinir ve Akıl Hastalıkları Kliniği)'nde 5 yıl süreyle asistan olarak çalışmıştır. Akıl ve Sinir Hastalıkları Kliniği baş müderrisi Mazhar Osman'ın da Hocası olan dönemin ünlü hocalarından Raşit Tahsin Bey'dir. Raşit Tahsin Bey'in en çok beğendiği başasistanı olan Osman Cevdet 1925 yılında açılan sınavı kazanarak aynı klinikte Profesör Agreje (müderris muavini: günümüzün yardımcı doçenti) olmuştur.

1926 senesinde açılan Fransız hükümeti bursuna başvurur, Tıp Fakültesi tarafından Fizikoterapi ihtisası yapmak ve döndüğünde Fakültede bu kliniği kurmak üzere Paris'e gönderilir. Fransa'daki tahsili sırasında üç yıl boyunca Paris'te Tıp Fakültesi Hastanesi olan Hotel Dieu - Salpetrier'de Fizikoterapi ihtisası yapan Osman Cevdet Çubukcu o dönemin bu konuda en önemli hocaları olan D'Arsonval ve Bourgignon'la birlikte çalışmıştır.

Türkiye'de yoğun olarak hissedilen yazılı tıbbi kaynak eksikliğini gidermek amacıyla ilk yayınını Paris'teyken yazıp İstanbul'a yollayarak bastırmıştır. 1928 yılında Harf Devrimi'nden önce Osmanlıca olarak yazılan 'Fizyoterapinin Endikasyonları' Türkiye'de Fizik Tedavi konusundaki ilk basılı eserdir.

Aynı yıl Paris'te 'Fizyoterapi'deki Bazı Güncel Konular' adlı ilk kitabını Fransızca olarak yazmış, bastırmış ve Türkiye'de dağıtımını sağlamıştır. 1929 yılında yurda dönerek Doçent ünvanını almış ve Haydarpaşa'daki Tıp Fakültesinde ülkemizin ilk Fizik Tedavi Kliniğini kurmuştur. Fizikoterapi Enstitüsü olarak kurulan bu klinikteki çalışmalarını hemen ertesi yıl yayınlamıştır.

1932 de Atatürk'ün emriyle tek Türk Üniversitesi olan Darülfünun'un (Bilimler Yuvası) çağdaş bir Üniversiteye dönüştürülmesi çalışmaları başlamıştır. Çubukcu, Üniversite Reformu döneminde modern Türk Üniversitesi'ni oluşturacak kadrolar arasında hakkettiği yeri almış, Doçent olarak çalışmalarına Tıp Fakültesi'nin o dönemde taşındığı günümüzdeki Vakıf Gureba Hastanesi'nde devam etmiştir.

Atatürk'ün emri ile yenilenen Yalova Termal Tesislerinin kuruluşunda dört yıl çalışmış ve Avrupa'da eğitim gördüğü dönemde gözlediği modern kaplıca uygulamalarını Türkiye'de yerleştirmeye çabalamıştır.

Dr. Osman Cevdet Çubukcu 1937 yılında Profesör olmuş, 1943’te kliniklerin Çapa'ya taşınmasından sonra uzun yıllardır süren yataklı servis kurma çabası başarıya ulaşmış, 1945’te ülkemizin ilk yataklı Fizik Tedavi Kliniği'ni kurmuştur.

Prof. Çubukcu 1954 yılında Fiziksel Tıp alanının ilk bilimsel dergisini Türk Romatoloji ve Fizikoterapi mecmuası adı altında çıkartmaya başlamıştır. Dergi 1958'de Türk FTR Derneği'nin resmi yayın organı olmuştur ve uzun yıllar boyunca yüzlerce bilimsel çalışmanın Türk Hekimlerine ulaşmasını sağlamıştır. Başlangıcından itibaren düzenli olarak yayınlanan derginin adı 1975 senesinde Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Dergisi olarak değiştirilmiş ve Excerpta Medica'ya kabul edilmiştir.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon ile ilgilenen hekimleri bir çatı altında toplamak amacıyla 1958 yılında Prof. Dr. Aziz Sevuktekin ile birlikte ülkemizin ilk iki Ortopedi Hocaları olan Ord. Prof. Dr. Akif Şakir Şakar ve Prof. Dr. Derviş Manizade'nin katılımıyla Fizikoterapi ve Rehabilitasyon Derneği'ni kurmuştur.

Prof. Çubukçu, meslekteki ilk yıllarından ölümüne dek Türk hekimleri için 14 kitap ve kitapçık, seksene yakın bilimsel makale yazmıştır. Ayrıca halka ve hastalara yönelik dört adet eğitici kitap çıkarmıştır. 1970'lere kadar Türkiye'de Fizik tedavi de yalnız onun kitapları okunmuş onun eserleri yer almıştır


Kaynak: anka-med.com/ucnesil/cubukcu.htm  

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar