18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Beypazarı'nın son dokumacısı direniyor

Ankara’nın Beypazarı İlçesi’nde 35 yıldır dokumacılık yapan Hayati Erdemli, küçük tezgahında yöresel ipek bürgüler dokuyarak unutulmaya yüz tutmuş mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Dokumacılığın baba mesleği olduğunu ve 13 yaşından beri dokumacılık yaptığını belirten Erdemli, "Dokumacılığa başladığımda mahallemizde yedi dükkan vardı ancak şimdi hiçbiri kalmadı.

Dükkanımızda askere gidinceye kadar çalıştım. Askerden geldikten sonra 1 sene daha çalıştım. Para kazanamayınca devlet memuru oldum. Memurluktan emekli olduktan sonra 6 sene boş gezdim.Tekrar dokuma sanatına döndüm.

Tezgahımı kurdum ve evimin altında çalışmaya başladım. Gelen turistlere özel sipariş, perde, oda takımları ve fiskos örtüleri yapıyoruz. 1935 model makine ile değişik ürünler yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Beypazarı İstiklal Mahallesi’nde bulunan dükkanında eşiyle birlikte ipek bürgü dokuyan Erdemli’nin el emeği göz nuru ürünleri, birçok evde dekoratif amaçlı olarak da kullanılıyor. Beypazarı’nı ziyaret eden birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken bürgüler, eski yıllarda köy ve kasabalarda kadınlar tarafından evlerden çıkarken yüzlerini örtmek amacıyla kullanıyordu. Bütün vücudu tamamen örtüp sadece gözleri açıkta bırakan bürgüler değişik renk ve desenlerde olabiliyor.

.
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2004 Pazar 13:07:24
Güncelleme :14 Haziran 2006 Çarşamba 12:12:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?