2
Mayıs
2024
Perşembe
BEYPAZARI - ANKARA

Aydın Aydemir


(1932-2008)

Araştırmacı yazar, çevirmen. Beypazarı, Uruş Bucağı’nda dünyaya geldi. İlkokulu memleketinde, ortaöğretimini Ankara Hasanoğlan Atatürk Öğretmen okulunda bitirdi.. İki yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü mezunu. Türkçe ve edebiyat öğretmeni olarak orta dereceli okullarda ve Fikirtepe Eğitim Enstitüsünde öğretmenlik yaptı. Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) kurucusu ve kurucu dönem genel sekreteri... Tüm Öğretmenler Yardımlaşma Kooperatifi kurucusu ve başkanı (TÖY-KOOP).. Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği kurucusu,(TÖB-DER) üyeleri arasında yer aldı. 1982'de emekli oldu.

Aydın Aydemir, 1968 yılında ünlü şair Nazım Hikmet'in kız kardeşi Samiye Yaltırım ve eşi Seyda Yaltırım'ın arşivinden yararlanarak, 'Nazım' isimli kitabını yazdı. Kitap, 20 yıl sonra, 'Nazım Nazım' adıyla yeniden basıldı.

Kitabın bir bölümü Cumhuriyet Gazetesi'nde o dönemde, seri röportaj olarak, yayımlandı. Yazarın, 2000 yılında, devrimci şoför İdris'i anlattığı 'Herşeye rağmen' adlı kitabı, 2004 yılında da 12 Mart dönemini konu alan 'Nasıl unutulur' adlı kitapları piyasaya çıktı.

Yazar Aydemir, ayrıca Puşkin'in 'Çingeler' adlı romanını da Türkçe'ye uyarladı. Aydemir’in, aynı zamanda 'Mavi Didim' isimli yerel gazetede köşe yazıları yayınlandı.

 

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar