19
Mayıs
2024
Pazar
ÇANKAYA - ANKARA

Çankaya yeşil alan zengini

ÇANKAYA YEŞİL ALAN ZENGİNİ

Çankaya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü yaptığı çalışmalarla aktif ve pasif yeşil alan toplamı itibariyle en fazla yeşil alanı ilçe oldu.

Çankaya'da 51 milyon 141 bin 167 metrekaresi pasif, 1 milyon 817 bin 654 metrekaresi aktif olmak üzere toplam 52 milyon 958 bin 821 metrekarelik bir yeşil alan olduğu ve her iki alanın beraber hesaplanması koşullarında Çankaya'da kişi başına 67,5 metrekarelik, yalnızca aktif alanlar hesaplandığında ise 2,35 metrekarelik bir yeşil alan düştüğü belirtildi. İlçe sınırları içerisinde yer alan Anıtkabir, askeri tesis alanları, üniversiteler, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, TBMM, bakanlıklar ve diğer kamu kurumlarının

yeşil alanlarından oluşan pasif yeşil alanlar vatandaşların doğrudan kullanımında olmayan, kente ve kentliye ancak dolaylı olarak katkıda bulunan kentsel yeşil alanları oluştururken, aktif yeşil alanlar ise çocuk ve mahalle parkları, semt spor alanları, halka açık piknik ve dinlenme alanlarının toplamından oluşuyor. Çankaya'daki yeşil alanın yüzde 97'sini pasif yeşil alan oluştururken ancak yüzde 3'lük kısmını aktif yeşil alanın oluşturduğu belirtildi. Bir kentsel bölgenin içinde bu kadar geniş ölçekli

pasif yeşil alanının varlığının dünya üzerinde çok az rastlanır bir özellik olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Çankaya'nın bu özelliğinin bu ilçe içerisinde kamu kurumların, üniversitelerin ve askeri tesislerin çok sayıdaki varlığı ile bağlantılı olduğu belirtildi.

Aktif yeşil alan üzerinden hesaplama yapılan AB ülkelerinde ise kişi başına düşen kentsel yeşil alan miktarı ortalama 20-40 metrekare arasında değişiyor. Bu oran Stockholm'de 87.5, İngiltere'de 78, Amsterdam'da 45.5, Roma'da 45.3, Fransa'da 35.7. Fakat bu ülkelerin kentlerinin çoğunluğunda kent içi bölgede Çankaya sınırlarındaki kadar geniş pasif yeşil alan bulunmuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2009 Çarşamba 11:31:02
Güncelleme :16 Aralık 2009 Çarşamba 11:37:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?