3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

"Çin'i ABD'yi anlamayanın gelecekte şansı yok"

YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, "Gelecekte İngilizce, bilgisayar bilmeyen, Çin'in, ABD'nin önemini anlamayan insanların hayat hakkı yok" dedi. Gürüz, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç ve State University of New York (SUNY) Dış İlişkiler Koordinatörü Robert Gosende, 2 yıl önce AÜ ile SUNY arasında imzalanan İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı İşbirliği Protokolü kapsamında görüş alış verişinde bulunmak üzere Yunus Emre Kampusu Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Kemal Gürüz, 64 kampüsü, 400 binin üzerinde öğrencisi bulunan SUNY'nin, dünyanın en büyük kamu üniversitelerinden biri olduğunu belirterek, içinde çok çeşitli yüksek öğretim birimi barındıran SUNY'nin, Anadolu Üniversitesi için çok uygun bir partner olduğunu söyledi.

Dünyada yaklaşık 110 milyon 700 bin yüksek öğretim öğrencisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gürüz, "2025 yılında bu sayının 263 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir. Çin'in öğrenci sayısı bundan 10 yıl önce 5 milyon civarındaydı. Bugün 22 milyona yaklaştı. Çin, dünyanın en büyük üniversite sistemi oldu. Hindistan'ın öğrenci sayısı çok kısa bir sürede, 6 milyondan 10 milyona çıktı. Ancak, ABD her şeye rağmen siyasi ve entellektüel olarak dünyanın lideri. ABD'yi iyi anlamak lazım. ABD'de de bütün ülkelerin varlık göstermesi lazım. Maalasef en az varlık gösteren Türkiye'dir. ABD'de mutlaka etkili olunması lazım. Gelecekte İngilizce, bilgisayar bilmeyen, Çin'in, ABD'nin önemini anlamayan insanların hayat hakkı yok" diye konuştu.

Kemal Gürüz, ABD'nin dış politikalarına karşı olmanın ayrı bir şey olduğunu, körü körüne ABD aleyhtarlığı yapmanın Türkiye'ye kazandıracağı bir şey olmadığını vurguladı. Türkiye'nin 11 bin öğrenciyle ABD'de öğrenim gören öğrenciler sıralamasında 9. sırada yer aldığını belirten Gürüz, "Hindistan, Çin'i geçerek ilk sırada yer alıyor. Dünyada 2 milyon yabancı uyruklu öğrenci var. Bunun 600 bini ABD'de. 275 bini İngiltere'de. Buna talep var. Yabancı uyruklu öğrenci sayısının, gelecek 25 yıl içinde 5 - 8 milyon arasında olacağı tahmin ediliyor. Büyük bir pazar var. Yaklaşık 40 - 50 milyar dolarlık bir pazar. Artık içimize kapanma devri yok. Mutlaka ve mutlaka talebelerin eğitimlerinin bir kısmını yurdışında görmeleri ve kampusleri yabancı uyruklu öğrencilere açmamız gerekir. Devletin de buna yardımcı olması gerekir. Bugünkü mevzuatla bu işi yürüterek, uluslararası rekabet gücü kazanmamız mümkün değil. Rektörler, risk alarak yapıyorlar. Bunun mutlaka değişmesi gerekir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2005 Çarşamba 15:51:44
Güncelleme :11 Ekim 2005 Salı 14:24:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?