9
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Bir babanın hukuk mücadelesi

Eskişehir'de, 7 yıl sonra yanına gelen 2 çocuğunu Almanya'ya geri göndermediği gerekçesiyle Alman bakıcı ailenin hakkında açtığı davayı kazanan Türk babanın, bu kez Alman Gençlik Dairesi'nin açtığı davada yargılanmasına başlandı. Davacı tarafı temsil eden avukat Elçin Çetinkaya'nın davadan çekilmesiyle müracaata kalan dosya 3 ay içinde yenilenmezse, dava ortadan kalkacak.
Çocukları Cihat (16) ve Büşra Dursun'u (14), Almanya'da koruyucu aile ve yurtta kötü muamelelerle karşı karşıya kaldıkları gerekçesiyle geri göndermeyerek, Lahey Sözleşmesi'ne aykırı davrandığı iddiasıyla Alman Gençlik Dairesi'nin aleyhinde Eskişehir 1. Aile Mahkemesi'nde dava açtığı Cihan Dursun'un (38), bugün yargılanmasına başlandı. Duruşmaya, sanık Cihan Dursun ile oğlu Cihat Dursun ve avukatları Cengiz Çam katıldı. Duruşmada, davacı tarafı temsil eden avukat Elçin Çetinkaya, davadan çekildi. Bunun üzerine mahkeme, duruşmayı erteledi.
Adliye çıkışında açıklama yapan Dursun ailesinin avukatı Cengiz Çam, "Alman Gençlik Dairesi, tekrar aynı davayı gündeme getirdi. Bu davada, davacı tarafı temsil eden Elçin Çetinkaya, davadan çekildiğini beyan ettiği için dosyamız müracaata kaldı. Eğer 3 ay içerisinde dava dosyası yenilenmezse, dava açılmamış sayılacak ve ortadan kalkacak. Çocukların Türkiye'de kalması kesinleşecek" dedi.
Dava sürecinde lehinde yaşanan gelişmelerin mutluluğunu yaşayan Cihan Dursun ise, "Şu anda çok mutluyum, umarım benim istediğim olacak. Şimdiye kadar her şey benim istediğim gibi oluyor. Ancak asıl meselem Cihat ve Büşra değil, Almanya'da kalan kızım Tuğba. Ben Tuğba'yı da istiyorum. Yetkililerden, Dışişleri Bakanlığı'ndan yardım talep ediyorum" diye konuştu.
Türkiye'de mutlu olduğunu ve Almanya'ya geri dönmek istemediğini ifade eden oğlu Cihat Dursun ile birlikte Almanya'da kalan kızının "Benim kızım Tuğba Dursun, hem Türk hem Müslüman" yazılı fotoğraflarını bir süre taşıyan Cihan Dursun, şunları söyledi:
"Yetkililer daha duyarlı olup, bana yardımcı olurlarsa çok sevinirim. Çocuklarım için Almanya'ya dava açmak istiyorum. Maddi durumum iyi değil. Almanya'da avukat tutmam lazım. Diğer kızımı da almak için Türk yetkililerden ve valilikten yardım talep ediyorum. Cihat ve Büşra'yı aldıktan sonra Tuğba'dan haber alamıyorum. Telefonlarını kapatmışlar, endişeliyim. Çocuğuma bir şey mi oldu? Beynini mi yıkadılar? Nerede olduğunun, sağlıklı olup olmadığının, durumunun nasıl olduğunun tesbit edilmesini istiyorum."
25 sene önce Almanya'ya giden ve burada evlenen Cihan Dursun, işlediği bir suçtan dolayı 1993 yılında Stutgart'ta cezaevine düştü. 7 sene bu ülkede tutuklu bulunan Dursun cezaevindeyken, 1994 yılında Stutgart'taki evi kundaklandı. Eşi Şükriye Dursun'u kaybettiği yangında, çocukları da çeşitli yerlerinden yaralanan acılı baba, cezasını çektikten sonra Alman Hükümeti tarafından sınır dışı edildi. Çocuklarından ayrılmak zorunda kalan Cihan Dursun, Eskişehir'deki yakınlarının yanına yerleşirken, genç yaşta yaşadığı acı olayları unutmaya çalıştı. Bu arada, Stutgart'ta kalan çocukları Cihat, Tuğba ve Büşra ise koruyucu ailelerin himayesine verildi. 7 yıl sonra Eskişehir'de yanına gelen çocuklarından Cihat ve Büşra'yı geri göndermeyen Cihan Dursun hakkında, bir süre önce Almanya'da Büşra'nın koruyucu ailesi olan davacılar İngrid Herman (50) ile eşi Vegerd Herman'ın (55) Eskişehir 1. Aile Mahkemesi'ne açtığı tenfiz davası, davacıların taraf ehliyeti olmadığına kanaat getirilerek reddedildi.
İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2007 Salı 14:36:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?