3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

SSK'nın hatası yüzünden emekli olamıyor

Eskişehir'de, Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SSK), kendi sicil numarasını 7 yıl sonra aynı ad ve soy addaki bir başka sigortalıya daha vermesiyle, süresini doldurmasına rağmen emekli olamadığını iddia eden Zeki Durmaz, "25 sene boyunca bu hata nasıl anlaşılmaz? Mağduriyetim giderilmezse SSK'ya dava açacağım" dedi.

Reklam işiyle uğraşan Zeki Durmaz (44), 2 senedir emekli olmak için uğraştığını söyledi. 2003 yılında kuruma başvurduğunda SSK prim günü süresinin dolduğunun kendisine bildirildiğini, ancak 45 yaşından gün alması gerektiği için 2 sene beklediğini anlatan Durmaz, "2005 yılını sabırsızlıkla bekledim. Bu kez de askerlik borcumu önüme çıkardılar. Bir yerden borç bulup, 1.5 milyar lira tutarındaki bu borcu da yatırdım. Tamam, artık emekli oluyorum derken, bu kez de isim karışıklığıyla karşılaşınca şaşkına döndüm. 7 aydır, her gün SSK İl Müdürlüğü'ne gidip, geliyorum. Artık, emekli olmak istiyorum" dedi.

Evli ve 1 çocuk babası Zeki Durmaz, 25 yıldır kullandığı "6492195" sigorta sicil numarasının, Eskişehir'de yaşayan ve kendisiyle aynı adı taşıyan bir başka sigortalıya da verildiğini öğrendiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"O kişiyle, Ahmet olan baba adım bile tutuyor. Yalnız o kişi Erzurum Aşkale nüfusuna kayıtlı, ben Eskişehir. O 1956 doğumlu, ben 1961. Benim ilk işe giriş yılım 1978 iken, onunki 1984. Şimdi, isim değişikliğinin yanında benim işe giriş tarihim, o kişinin işe giriş tarihiyle değişmiş. Bu durumda o da, ben de emekli olamıyorum. Ben, 3 bin 600 prim gününü doldurmuş, bin 400 gün borçlu gözüküyorum. Bu da yaklaşık 9 milyar liraya tekabül ediyor. Ben, şimdi tekrar bu günleri nasıl doldururum? Söz konusu parayı da, ödemeye gücüm yetmez."
Geçen Nisan ayının 9'unda emekli olacağını savunan Durmaz, "Şimdi emekli maaşımı alacakken, halen başıma gelen bu meselelerle uğraşıyorum. Yetkililerden mağduriyetimin giderilmesi için yardım talep ediyorum. SSK'ya itirazımı bildirdim. Yetkililer de, işin içinden çıkamadılar. Bana yeni bir sicil numarası verdiler. Bu hatanın 25 senedir fark edilmemesi çok enteresan. Haksızlığa uğradım, gerekirse dava da açacağım" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2005 Çarşamba 20:39:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?