19
Mayıs
2024
Pazar
HAN - ESKİŞEHİR

Frig kentlerinin geleceği

Sempozyumda söz alan bakan unakıtan türkiye ekonomisinden söz etmeden frig vadisi kentlerinin ekonomik entegrasyonundan söz etmenin mümkün olmayacağını ifade ederek, gelişen türkiye ile beraber frig vadisi kentlerinin de geleceğinin parlak olduğunu ifade etti.

11/18/2007

bölgevizyon dergisi’nin düzenlediği ''frig vadisi kentlerinin ekonomik entegrasyonu ve türk ekonomisi'' konulu sempozyumda eskişehir, afyonkarahisar, uşak ve bilecik illerinden oluşan frig vadisi kentlerinin sorunları ve bunların çözüm önerileri dile getirildi.


sempozyuma baş konuşmacı olarak katılan , maliye bakanı ve eskişehir milletvekili kemal unakıtan, yaptığı konuşmada, 3000 yıllık geçmişe sahip eskişehir, afyonkarahisar, uşak ve bilecik illerinden oluşan frig vadisi kentlerinin geleceğinin parlak olduğunu ifade etti. bakan unakıtan, tbmm dışişleri komisyonu başkanı ve akp milletvekili murat mercan, dsp milletvekili tayfun içli, mhp eskişehir milletvekili beytullah asil, akp kütahya milletvekili hüseyin tuğcu, eskişehir valisi kadir çalışıcı, kütahya valisi şükrü kocatepe, büyükşehir belediye başkanı yılmaz büyükerşen, kütahya belediye başkanı mustafa iça, odunpazarı belediye başkanı burhan sakallı, anadolu üniversitesi rektörü fevzi sürmeli, , esogü rektörü fazıl tekin, sanayi odası başkanı savaş özaydemir, eto başkanı cemalettin sarar, eskişehir, bursa, uşak eski valisi ve bölgevizyon dergisi danışmanı ali fuat güven’in konuşmacı olarak katıldığı sempozyuma iş dünyası büyük ilgi gösterdi.

bütünlük halinde
bölgevizyon dergisi genel yayın yönetmeni ardan zentürk’ün yönettiği sempozyumda ilk olarak söz alan bakan unakıtan, kalkınmanın bütünlük halinde olduğunu ve eskişehir, kütahya, afyonkarahisar, uşak ve bilecik'i kapsayan frig vadisi projesiyle ilgili en iyi çalışmayı yapacak tarafın üniversiteler olduğunu anlatarak, gelişmiş ülkelerde önce işin bilimsel çalışmalarının yapıldığını, sonra da stratejik palanların ortaya konulduğunu kaydetti. unakıtan bu anlamda meclis'teki iktidar veya muhalefette yer alan tüm milletvekillerinin bölgelerini kalkındırmak için çalıştığını ifade etti.

kalkınma modeline öncülük
unakıtan’dan sonra söz alan eskişehir, bursa, uşak eski valisi ve bölgevizyon dergisi danışmanı ali fuat güven, derginin hitap ettiği 5 ilin iş ve sosyal hayatını bir bütün olarak ele aldığını ve belki de herkes tarafından örnek alınması gereken bölgesel kalkınma modeline öncülük ettiğini belirterek, “illerin tamamında belirgin bir yatırım artışı son yıllarda kendini göstermiştir” dedi.

birlik ve dayanışma
kütahya valisi şükrü kocatepe: kalkınma önemini vurgulayan vali kocatepe “ gelişmenin çevreden merkeze doğru ilerlemesinden yana olduğunu dile getirerek; entegrasyondan birlik ve dayanışmanın anlaşılması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

sinerji yaratılmalı
eskişehir valisi kadir çalışıcı ; eskişehir, afyonkarahisar, uşak, kütahya ve bilecik turizm bakanlığı tarafından frig vadisi illeri olarak tescil edildiğini ve turizm yönünden bu illerin beraber çalışılması ve sinerji yaratılması konusunda bakanlığın uzun bir süredir çalıştığını söyledi.

efelik ruhu kütahya belediye başkanı mustafa iça, “bizim ruhumuzda efelik var, onun için tek başına oynuyoruz. ancak doğu ya da karadeniz insanını gördüğüm zaman imreniyorum çünkü onlar hep beraber omuz omuza çalışıyorlar. biz artık bu ortak çalışma kültürünü mutlaka geliştirmeliyiz” şeklinde konuştu.

mega üniversite
anadolu üniversitesi rektörü fevzi sürmeli: a.ü mega üniversitedir 1 milyon 250 bin öğrencimiz vardır. üniversite sanayi işbirliği konusunda da çok güzel işler ortaya çıkardık. herkes her şeyi yapmaya çalışıyor türkiye’nin kaynakları buna müsaade etmez. her ilin öncelikleri olması gerekir her il aynı şeyleri yapmamalıdır.

helikopter taksiciliği
tbmm dışişleri komisyonu başkanı ve akp milletvekili murat mercan: bölgede helikopter taksiciliği konusunda çalışma yapılabilir. kaynakları optimal kullanarak bir network kurulabilir. bölge üniversiteleri, araştırmalarıyla bölgenin kalkınmasında ciddi rol alabilirler.

bor madeni
kütahya milletvekili hüseyin tuğcu: bölgemiz birçok medeniyeti içinde barındırması bakımından çok önemlidir. bor madeni sahip olduğumuz en önemli kaynaklardan biridir. biz devlet olarak hanlıklar beylikler kurmuşuz bunu dost da düşman da biliyor dünyada ilk ona girdiğimiz zaman hiçbir ülkeden hiçbir çatlak ses çıkmayacaktır.

ankara ile işbirliği
büyükşehir belediye başkanı yılmaz büyükerşen: . frig vadisi illerinin milletvekillerinin merkezi hükümet ölçeğinde gerekli planların yapılmasını sağlayacak şekilde ankara’da işbirliği yapmaları gerekmektedir.
işadamlarının birbirlerine güvenerek cesaretle bir araya gelmesi lazım. şimdi ben kütahya belediye başkanına diyorum ki gel kütahya’nın çöpü ile eskişehir’inkini birleştirelim ve elektrik enerjisi elde edelim. bakanımızdan da rica edelim bir yatırım projesi olarak devlet planlama teşkilatına sunalım.

işbirliği önemli
esogü rektörü fazıl tekin: üniversiteler arası işbirliği konusuna değinmek istiyorum. bölgemizdeki 5 ilde de 5 üniversite mevcut üniversiteler yörelerin ekonomik kültürel ve sosyal kalkınmalarında yadsınamaz bir önemi bulunmaktadır.

çiçekler açmaya başladı
sanayi odası başkanı savaş özaydemir: ilimizdeki sanayi üniversite işbirliği gerçekten güzel çiçekler açmaya başladı. ortaklıktan kaçınmalar bizim genlerimizde olan bir sorundur ve bunarlın aşılması gerekmektedir.

kıskançlık olmamalı eto başkanı cemalettin sarar: işadamaları arasında birlik ve beraberlik olmalıdır, kıskançlık olmaması gerekir. yatırımları boşuna yapmayalım ön çalışmalar olmadan paralarımız harcamayalım el birliği ile bilinçli yatırım yapalım.

cukkayı aktarsın
dsp milletvekili tayfun içli: benim milletvekili olarak beklentim bakanın seçimlerde de söylediği gibi cukkayı buraya daha fazla aktarmasıdır. nasıl aktarılır, sektörel teşviklerle olabilir bu üniversitelerin önünü açabilecek destek sağlanabilir.

kültür turizmi
akp milletvekili nedim öztürk: sağlık ve kültür turizmine ağırlık vermemiz gerekiyor. bir de kongre turizmi olmalıdır. dünyaya pazarında turizm anlamında yerimizi sağladık. burada bizim bölgesel pazarlamayı yapmamız lazım.

tarihe başkentlik
odunpazarı belediye başkanı burhan sakallı: bu bölge tarihte başkentlik yapmış bir coğrafyayı oluşturuyor. türkiye’nin geleceği frig vadisi’nde yatıyor, bu bölge bir zümrüd-ü anka kuşu gibi kendi küllerinden kendisini yaratmaya yeniden devam ediyor.

yatırım çekilebilir
mhp milletvekili beytullah asil: önümüzde türkiye ve şehrimizi için büyük bir fırsat var bu; büyük şehirlerden doymuş sanayicimizi bu bölgeye çekmektir. bunun için de bu bölgeyi yatırım yapılabilir bir hale getirebilmeliyiz

sakarya gazetesi/ han26.somee.com
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 19:47:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?