29
Mayıs
2024
Çarşamba
HAN - ESKİŞEHİR

Frig yazısı çözülüyor

Bardakçı köyünde bulunan frigce ve gregçe yazıların olduğu yazıtın frig alfabesinin sırrını çözeceği bildirildi.

Eskişehir'deki yazıtları incelemek için gelen fransız milli bilimsel araştırma merkezi'nde görevli prof. dr. tromas drew bear, çalışmalarına arkeoloji müzesi'nde başladı. yaptığı çalışmaların ilk gününü değerlendiren bear, bardakçı köyünde bulunan frigce ve gregçe yazıların yer aldığı yeni yazıtın çözülemeyen frig yazılarının okunabilmesi konusunda çok önemli olduğunu söyledi.


Fransız bilim adamı prof. dr. tromas drew bear, arkeoloji müzesinde ilk gün incelediği yazıtlar hakkında bilgi verdi. eskişehir’in kendileri için çok önemli olduğunu belirten bear, burada kullanılan yazıtlar yerel konuları ifade ediyor.

Örneğin sarıcakaya’yı, seyitgazi’yi ifade eden kabartma yazıtlar var. diğer bölgelerde bu özellik yok. yıllardır frig yazıları çözülemiyor. yeni frig yazıları okuna biliyor. ama anlamları konusunda yeterli çeviri yapılamıyor. eski frig yazıları çözümü ile ilgili hiçbir gelişme yok. bardakçı köyünde bulunan ve benimde inceleme imkanı bulduğum bir yazıt çok önemli. ilk defa aynı taş üzerinde frigce ve gregçe yazılar var. bu taş frig yazılarının çözümü konusunda bilim adamlarına bir ışık tutacak. dünya harikası yazılıkaya yazılarının çözülmesi çok önemli dedi.

han26.somee.com
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 19:27:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?