1
Mayıs
2024
Çarşamba
MAHMUDİYE - ESKİŞEHİR
Belediye Sayfaları
Nufus
724.849
Yüz Ölçümü
13.781
İlçe Sayısı
15
Vali
Nufus
9.144
Yüz Ölçümü
676
Belediye Sayısı
16
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Mahmudiye Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Eskişehir’e bağlı bir ilçe olan Mahmudiye, kuzeyde Merkez İlçe, Alpu, kuzeydoğuda Beylikova, doğuda Sivrihisar, güneyde Çifteler, batıda Seyitgazi ile çevrilidir. Eskişehir ilinin orta kesiminde yer alan Mahmudiye, düzlüklerden oluşan bir arazi yapısına sahiptir. İlçe merkezinin 12 km. kuzeybatısındaki Kırkkız Dağı (1.301 m.), 2 km. doğusunda yer alan Çerkezçalı (1.135 m.) ve kuzeydoğusundaki Cönger Dağı (1.080 m.) yörenin başlıca tepeleridir. İlçe topraklarını kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda akan Seyit Suyu (Seydi Çayı) sulamaktadır. Denizden 890 m. yüksekliktedir. Eskişehir’e 46 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 676 km2 olup, toplam nüfusu 10.497’dir.

İlçede daha çok karasal bir iklim hüküm sürer. Yazlar sıcak ve kurak kışlar soğuk ve yağışlıdır. Eskişehir ilinde en fazla ve devamlı yağış alan yer Mahmudiye İlçesidir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca ürünler, buğday, arpa, şeker pancarı, az miktarda yulaf, patates, soğan, baklagiller, elma ve armuttur. Hayvancılık halkın ikinci derece geçim kaynağıdır. Sığır, koyun, tavuk ve at yetiştirilmektedir. İlçe sınırları içerisindeki Anadolu Tarım İşletmesinde damızlık at ve yarış atı yetiştirilir. Bu kuruluş Osmanlı döneminde Çiftlikat-ı Hümayun adıyla kurulmuştur. XIX.yüzyılın başlarında kapatılmış, 1910’da Aziziye Harası ismiyle yeniden açılmıştır. Cumhuriyet döneminde Çifteler Harası olarak bu isim değiştirilmiştir.

Eski çağlarda Hitit ve Friglerin yöreye yerleştiği sanılmaktadır.Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılarla karşılaşılmıştır. Osmanlı döneminde at yetiştirilmesinden ötürü önem kazanmıştır. XIX.yüzyılın ikinci yarısında Rumeli ve Kafkasya’dan gelen göçmenler buraya yerleştirilmiştir. Hüdavendigâr (bursa) vilayetine bağlı, Eskişehir kazasına bağlı bir köy iken, 1954 yılında ilçe durumuna getirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 14:44:49

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR