16
Haziran
2024
Pazar
ODUNPAZARI - ODUNPAZARI - ESKİŞEHİR

Lüle taşına kadın eli

Eskişehir'in tarihi ve turistik Odunpazarı bölgesine kadın girişimciler hayat veriyor. İşledikleri eserlere kadın zarafetini katan girişimciler, Eskişehirlilere özgün eserler sunuyor.

Başarılı kadınlardan Zehra Aktaş, eşi Seyfi Aktaş ile birlikte Tepebaşı Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan alınan kredi desteği ile Özaktaş Hediyelik isimli işyerini 2 yıl önce açtı. Eşi A. Seyfi Aktaş ile birlikte lületaşı işleyen Zehra Aktaş, 15 senedir bu sanatla ilgilendiğini belirterek "Daha önce lületaşının çıkartıldığı Beyaz Altın köyünde yaşıyorduk. Bu işyerini açınca 2 yıl önce Eskişehir'e taşındık. Kocam 10 yaşından bu yana, ben de 15 yıldır lületaşı işindeyiz. Eşim ailece bu mesleği yapan 5'nci kuşak üyesi. Ona yardımcı olmak için ben de bu işe başladım. Yaz aylarında işlerimiz iyi gidiyor, ancak kış aylarında ise durgunluk başlıyor. Yerli, yabancı turistler Odunpazarı'na çok sayıda geliyor. Çinliler özellikle çok lületaşına büyük ilgi gösteriyor. Burada olmaktan çok memnunuz" şeklinde konuştu.

EKMEK KAPIMIZ

Bir diğer başarılı iş kadını Ayşe Sarvan ise, Savran Lületaşı isimli işyerini 2007'de açtığını anattı. Önce evlerinin alt katını atölyeye çevirdiklerini, kocası ile birlikte yaptıkları işleri açtıkları dükkanda satmaya başladıklarını söyleyen Sarvan "Yüzük, kolye, küpe, tespih çok giden ürünler. Havalar soğuduğu için turist sayısında azalma var. Biri üniversite, diğeri lise öğrencisi 2 çocuğum var. Burası bizim ekmek kapımız, turist çok olursa herkes kazanır. Beyler sokağı bizimle canlandı" diye konuştu.

LÜLETAŞINA KADIN ELİ DEĞDİ

Evli 2 erkek çocuk annesi Sema Ersoy ise, Deniz Köpüğü Lületaşı isimli işyerini geçtiğimiz haziran ayında açtı. Ersoy, girişimcilik serüvenini şöyle anlattı:

"KOSGEB sunduğum lületaşı işlemeciliği projem kabul edildi. Onaylanınca krediyi alacağız. Üç yıldır bu işi planlıyordum, bunun için önce kurslara katıldım, kayınpederim bu mesleğin ustası. Bu yüzden lületaşı nasıl seçilir, hangi taştan ne olur bunu biliyorum. Babamın desteği ile burayı açtım. Kadın girişimcilere destek kapsamında şubat ayında başvurdum, mart ayındaki Kadınlar Günü'nde de sertifikamızı aldık. Yazmaları kullanarak değişik takı tasarımları yaptım. Ayakta durmaya çalışıyoruz. Çok güzel bir destek verildi bize. Devlet unutulmaya yüz tutan meslekleri vergiden muaf tuttu, böylece biraz daha rahatladık. Bu alanda kendimi geliştirip farklılığı yansıtmak istiyorum. İnsanlar bana 'Sizinle birlikte lületaşı işleri kibarlaştı' diyor. İnşalar lületaşına kadın elinin değdiğini fark etti."

ÇOCUĞUMUN GELECEĞİ İÇİN

Serpil Çelikkol da KOSGEB'in İŞKUR aracılığı ile düzenlediği Kadın Girişimcilere Destek Projesi kapsamında girişimcilik eğitimlerini tamamladı. Çini boyama üzerine çalışıyor ve 2 yıl önce Büyükşehir Belediyesi'nin kurslarına katıldı. Naturel Pipo'da kardeşi Naile Fidan ile birlikte el emeği ürünlerini satıyor. Çelikkol şöyle konuştu:

"Babam lületaşı ustası zaten. Elim yatkın olduğu için çiniyi çok çabuk öğrendim, hocam beni kendi halime bıraktı. Maddi olarak işimin katkısı oluyor, çocuğumun gereksinimlerini, kendi ihtiyaçlarımı karşılıyorum. Özel sipariş üzerine işler yapıyorum. Çocuğumun geleceği için çalışıyorum. Para için değil sevdiğim için bu işi yapıyorum. El sanatları benim için çok değerli." 

İHA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2013 Salı 18:31:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?