18
Mayıs
2024
Cumartesi
HACILAR - KAYSERİ

Hacılar Lifos Dağı turizme kazandırılıyor

Kayseri'nin Hacılar İlçesi'nde bulunan ve Roma döneminde yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilen Lifos Dağı'nın turizme kazandırılması için inceleme başlatıldı.
Tarihi yerleşim alanının turizme kazandırılması kapsamında, 2 bin 509 metre yüksekliğindeki Lifos Dağı'na araştırma amaçlı bir tırmanış gerçekleştirildi. Hacılar Kaymakamı Uğur Bulut, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müze Müdür Yardımcısı Hasan Elmaağaç, Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Çoksevim, Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ali Çavuşoğlu ve Hacılar Dağcılık ve Kış Sporları Kulübü (HADAK) Başkanı Ahmet Baktır, zor hava koşullarına rağmen, dağın zirvesine kadar çıkarak, incelemelerde bulundular.
Hacılar Kaymakamı Uğur Bulut, Lifos'taki tarihi yerleşim alanının turizme kazandırılmasını amaçladıklarını söyledi. Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Hasan Elmaağaç'ın raporu doğrultusunda hareket edeceklerini belirten Uğur Bulut, M.Ö. 50 ya da 100 yıllarında yerleşim yerleri olarak kullanılan bölgenin arkeologlar tarafından incelenmesi gerektiğini kaydetti.
İl Kültür Müdürlüğü Müze Müdür Yardımcısı Hasan Elmaağaç ise, zirvede sarnıçlar, surlar, burçlar ve kemerli mezarlar bulunduğunu söyledi. Bölgenin yaklaşık 2 bin ya da 2 bin 200 yıl öncesine ait, Erken Roma ve Helenistik dönemin yerleşim yeri olduğunu belirten Elmaağaç, yapıların savaş veya deprem nedeniyle büyük zarar gördüğünü kaydetti.
İncelemelerin ardından Hacılar Belediyesi'nde bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Hacılar Belediye Başkanı Ahmet Herdem, bölgenin turizme kazandırılması için her türlü girişimde bulunacaklarını söyledi. Herdem, bölgede gerekli kazı çalışmalarının yapılması için konuyu gerekli mercilere taşıyacaklarını sözlerine ekledi.
KAYSERİ - İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2004 Salı 14:27:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serkan koç IP: 85.98.190.xxx Tarih : 12.06.2006 21:46:25
okullarımızda öğrencilerimize cevremizde bulunan tarihi yerlerin tanıtımının daha iyiyapılmasının gerektigi kanaatindeyim lifos dağının ağaçlandırılması ve dahaiyi tanıtım yapılmasıtepeye daha rahat çıkmak için yol açalması öncelik bence