23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

'Dilimize sahip çıkmalıyız'

Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım 26 Eylül Dil Bayramı nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak Türkçe'nin milletimiz için kutsal bir hazine olduğunu ifade etti.

Başkan Yıldırım açıklamasında “Selçuklular döneminde Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından Türkçe' nin ilk resmi dil olarak kabul edildiği tarihimizde yer almaktadır. 728 yıl önce Karamanoğlu Mehmet Bey, Türkçe’nin yeryüzündeki en güçlü ve zengin dillerden biri olduğunu tüm dünyaya ilan etmiştir. Bu gün ülkemizde yazılı ve sözlü iletişimde dilimizin giderek bozulduğunu görmek bizleri üzmektedir. Bu olumsuzluklar soy bağımız olan diğer topluluklarda da görülmektedir.

Bu gün ülkemizin diğer Türk Cumhuriyetleri ile sağlıklı bir iletişim kuramamasının en büyük nedenlerinden biride dilimize giren yabancı kelimelerdir.Türkçe’mizin kullanımında duyarlılığın ve gereken özenin gösterilmemesi dilimizi bozmakta ve dilin gelişimini olumsuz olarak etkilemektedir. Dil sayesinde milletler öz benliklerini koruyabilmekte ve kendilerine has özelliklerini gelecek nesillere aktarabilmektedirler. Bu gün hala Türk Cumhuriyetlerinde, okullarda Manas Detanı, Oguz Destanı gibi Türk Destanlarına yer verilerek kültürümüz ve dilimiz yaşatılmaktadır.

Dil ve kültürel değerler gençlere benimsetilmeli ve yaşatılması sağlanmalıdır. Varlığımızın en temel değerlerinden biri olan dilimizi korumak zorundayız Türkçe’mizin dünyada uluslararası bir dil haline gelmesi için vatandaşlar olarak ta dilimize sahip çıkmalıyız. Türkçe’nin evrensel bir dil olacağını umut ederek tüm hemşehrilerimin dil bayramını kutluyorum”.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2005 Çarşamba 12:02:57
Güncelleme :9 Aralık 2005 Cuma 15:40:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?