6
Mayıs
2024
Pazertesi
TALAS - KAYSERİ

Ahmet Gazi Ayhan


Ahmet Gazi AYHAN   (1921-1997)

Müzisyen. 1921 yılında Kayserinin Endürlük köyünde doğmuştur. Talas Akçakaya Köyünde büyümüş ve ilkokul öğrenimini Zenciderede yapmıştır. Bu okulda kilise orgunu kendi kendine çalmayı öğrenerek ilk defa müzikle de tanışmıştır.

Ailenin tek çocuğu olan Ayhan, ilkokulda iken, küçük yaşta babasını kaybetmiş, hem okumuş hem de çalışmıştır. Ayhan, 9-10 yaşlarındayken, komşuları olan Hacı Ömer Sabancı tarafından çalışmaya Adanaya gönderilmiştir.

Daha sonra Kayseriye dönüp, fırın çıraklığı saat tamirciliği ve daha birçok işlerde de çalışmış olan sanatçının asıl mesleğinin marangozluk olması kendi sazını kendisinin yapmasına da olanak sağlamıştır. II. Dünya Savaşı sırasında Kahramanmaraş ve Konyada 4 yıl askerlik yapan Ayhan, Konyanın tüm türkülerini asılları kadar güzel söylemiş ve yorumlamıştır.

Çok küçük yaşta tahta kaşığı at kılı bağlayarak saz çalmaya başlamış ve saz çalmayı ona öğreten hiç kimse olmamıştır. Kayseri türkülerini çok küçük yaşta ananesinden öğrenmiş ilk sazını amcası hediye etmiş, babası da çok güzel saz çalan ve zeybek oynayan babasının yeteneğini almıştır.

İnce sesleri zenginleştirmek için sazların göğsüne doğru perde koyarak sazın daha çok ses vermesini sağlayan ve aynı zamanda şair olan sanatçı, saatlerce saz şairiyle karşılıklı atışmıştır. Hazır cevap ve nüktedan bir yapısı olan Ayhan, hicivli şiirler ve besteler yapmıştır. 

1944 yılında Ankara radyosunun açmış olduğu stajyer sanatçı sınavına arkadaşlarının bu sınavı sen kazanamazsın iddiasıyla girmeye karar vermiştir 1950 yılında serbest çalışmak için Ankara Radyosundan ayrılmış ve 1954 yılında da geri dönmüştür.

Türk Halk Müziğinde pek çok derlemeler yapmıştır. 9 Şubat 1997 yılında hayata gözlerini yuman Ahmet Gazi Ayhan Zincirli kuyu mezarlığına defnedilmiştir.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar