26
Nisan
2024
Cuma
YEŞİLHİSAR - KAYSERİ
Belediye Sayfaları
Nufus
1.165.088
Yüz Ölçümü
16.917
İlçe Sayısı
17
Vali
Nufus
17.658
Yüz Ölçümü
978
Belediye Sayısı
22
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Soğanlı


Kayseri, Yeşilhisar ilçesi sınırları içinde Ürgüp’ ün 40km.güneydoğusunda, Derinkuyu yeraltı Şehri’ nin ise 25km.doğusunda yer almaktadır.

Soğanlı Bölgesi yer sarsıntıları sırasında çökmelere uğramış ve çöken alan doğal etkilerle daha da derinleşerek vadi ve platoları meydana getirmiştir.

İki kısımdan oluşan Soğanlı vadisine Roma Dönemi’ nden itibaren devamlı olarak yerleşmiştir. Vadi yamaçlarında yer alan kaya konilerini Romalılar mezarlık, Bizanslılar da kilise olarak kullanmışlardır. Kilise freskleri açısından 9. ve 13. yüzyıllara tarihlenmektedir. Soğanlı vadisinde yer alan önemli kiliseler: Karabaş, Yılanlı, Kubbeli ve Azize Barbara ( Tahtalı) Kilisedir.

 

 

Karabaş Kilisesi:

Soğanlı köyünün kuzeye uzanan vadisinin sağ dik yamaçlarında yer alır.

Karabaş Kilisenin dışındaki kayalıkta çok sayıda oda mezarlar, geniş tonozlu Şapeller ve kilise görevlilerinin devamlı olarak kullandıkları mekanlar bulunmaktadır. Kilise, tek nefli, apsisli olup beşik tonozludur. Farklı zamanlarda, farklı metotlarla boyanmış olup 11. yüzyıla tarihlenmektedir.

Sahneleri: Deesis, Müjde, Doğum, İsa’ nın mabede takdimi, Başkalaşım, Havarilerin görevlendirilmesi, İsa çarmıhta, İsa’ nın cehenneme inişi, İsa ’ nın göğe çıkışı ve Aziz tasvirleri.

 

 

Kubbeli Kilise:

Soğanlı köyünden kuzeye uzanan vadinin sol yamacında yer almaktadır. Peribacasının çok iyi bir şekilde işlenmesiyle kubbeler oluşturulmuş, yan yüzler kaplama taş gibi derzli yapılarak işlenmiştir.

Kilise , tonozları, kubbeleri, apsisleri ile ileri bir mimari özellik gösterir. Bazilika tipindeki kilise üç nefli ve üç apsislidir. Kilise 10. yüzyılın başlarına tarihlenmektedir.

Sahneleri: Ana apsiste Peygamberlerin görünümü, yan apsiste Deesis; tonozda Masum çocukların katliamı, Elizabeth’ in takip edilişi, Müjde, Ziyaret, Elizabeth’ in bakireliğinin ispatı, Doğum, Üç müneccimin tapınması, Mısır’ a kaçış, İsa’ nın mabete takdimi, Zekeriya’ nın öldürülmesi, Yahya’ nın çağırılması, Yahya ve İsa, Yahya’ nın görevlendirilmesi, Vaftiz, İsa ve Zekeriya, Kana düğünü, Şarap mucizesi, İsa ve Samarralı kadın, Kudüs’ e giriş, İmparatorun kızının iyileştirilmesi ve aziz tasvirleri resmedilmiştir.

 

Azize Barbara ( Tahtalı ) Kilisesi:

Soğanlı Köyünden batıya uzanan vadinin sonunda yer alır.

Tek nefli, tek apsisli ve beşik tonozludur. Tonoz, kalın bir çıkıntıyla ortadan ikiye bölünmüştür. 10.yüzyılın başlarına tarihlenen Azize Barbara Kilisesi, çok sayıdaki aziz tasvirleri ile dikkati çekmektedir.

Sahneleri: Apsisteki Peygamberlerin görünümü, kuzey duvarında Deesis, tonozda ise Müjde, Ziyaret, Bakireliğin ispatı, Beytüllahim’e yolculuk, Doğum, İsa’nın cehenneme inişi, Yedi uyuyanlar ve aziz tasvirleri resmedilmiştir.

 

Yayın Tarihi : 22 Ekim 2004 Cuma 16:23:42
Güncelleme :15 Ağustos 2008 Cuma 23:34:57

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR