30
Nisan
2024
Salı
YEŞİLHİSAR - KAYSERİ
Belediye Sayfaları
Nufus
1.165.088
Yüz Ölçümü
16.917
İlçe Sayısı
17
Vali
Nufus
17.658
Yüz Ölçümü
978
Belediye Sayısı
22
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Yeşilhisar Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Kayseri İli’ne bağlı bir ilçe olan Yeşilhisar’ın doğusunda Develi ve Yahyalı, batısında ve güneyinde Niğde, kuzeybatısında Nevşehir, kuzeyinde Nevşehir ile İncesu yer almaktadır. İlçenin batı kesimini Hodul Dağı engebelendirmektedir. Develi Ovası’nın batı uzantıları ilçenin doğu kesiminde Karahisar Ovası ismi ile tanınmaktadır. Ayrıca Sultansazlığının büyük bir bölümü de ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır. İlçe merkezinin batısındaki Soğanlı Köyü yakınlarındaki tüflü arazide Peri Bacaları denilen oluşumlar bulunmaktadır. İlçe topraklarını Aladağlar’ın yamaçlarından kaynaklanan küçük akarsular suladığı gibi bu sular aynı zamanda Sultansazlığı’nı da beslemektedir. İlçede Yaygölü, Camızgölü ve Sobe Gölü bulunmakta olup, bunlar sığ göllerdir, yaz mevsiminde kısmen kururlar.

İl merkezine 65 km uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 1.100 m. yüksekteki ilçenin yüzölçümü 986 km2, toplam nüfusu 25.243’tür. İlçede Karasal iklim hüküm sürmekte olup, yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve turizme dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, arpa, şeker pancarı, çavdar, patates, elma ve üzümdür. Küçük ve büyükbaş hayvan besiciliği yapılmakta olup, Ankara keçisi yetiştirilmektedir. Karahisar halıları ilçe ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. Ayrıca Soğanlı, turizm açısından önemli olup, soğanlı bez bebekleri de halkın geçim kaynaklarından biridir. İlçe topraklarında demir yatakları bulunmaktadır. Yeşilhisar maden suyu vardır.

İlçenin ilkçağ tarihi ile ilgili bilgi bulunmamakla birlikte, tarihi kaynaklarda Hititler döneminde yerleşime sahne olduğu belirtilmektedir. Hititlerden sonra Persler, Makedonyalıların egemenliği altına girmiştir. Kapadokya Krallığının egemenliğinden sonra Romalı yöreye hakim olmuşlar ve Kapadokya bölgesinde sekiz büyük kent içerisinde Kbistra (Siyiera) ismi ile tanınmıştır.

SoğanlıMÖ.256’da Perslerin sonra tekrar Bizans İmparatorluğu’nun hakimiyetine geçen Yeşilhisar, Ürgüp ve Göreme ile birlikte Hıristiyanların önemli bir dini merkezi konumuna gelmiştir. Yeşilhisar’da bu döneme ait kaya mezarlarına ve kiliselere, buluntulara rastlanmaktadır.Abbasiler, Danişmentliler, Selçuklular, İlhanlılar ve Eretna Devletinin eline geçen yöre, Develi Karahisar olarak tanımlanmıştır. Bir süre Karamanoğullarının egemen olduğu yöre Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı hakimiyetine geçmişse de Timur’un Anadolu istilasından sonra Karamanoğulları yeniden buraya hakim olmuşlardır.

Yeşilhisar’ı yöneten Karamanoğlu Ahmet Bey, şehrin güneyindeki Dündarlı Suyu’nun Yeşilhisar Ovasına dökülmesini sağlayan su yolları açmış, şehrin batısına da karaman yolunu yaptırmıştır. Karamanoğlu Ahmet Bey’in 1463’te ölümünden sonra Fatih Sultan Mehmet Yeşilhisar’ı kardeşi Sultan Mustafa’ya vermiştir.

Sultan SazlığıOsmanlı döneminde Karaman eyaletinin Niğde sancağına bağlı bir kaza merkezi olan Yeşilhisar 1856’da nahiye olarak Kayseri’ye 1902 yılında da İncesu ilçesine bağlanmıştır. Develi Karahisar olan ismi, 1945 yılında Yeşilhisar olarak değiştirilmiş, 1947 yılında da Kayseri’ye bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler; Soğanlı Kiliseleri, Kubbeli Kilise, Hagia Barbara (Tahtalı) Kilisesi, Karabaş Kilisesi, Yılanlı Kilise bulunmaktadır. Ayrıca ilçede 300’den fazla kuş türünün bulunduğu Sultan Sazlığı Kuş Cenneti, Yeşilhisar Dutluk İçmesi bulunmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.kayseri.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 12:02:15

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR