3
Mayıs
2024
Cuma
KIRŞEHİR

Uğur Mumcu


Uğur MUMCU   (1942-1993)

Gazeteci, yazar.Babasının görevi nedeniyle bulundukları Kırşehir’de doğdu.
Ankara Ulus’ taki Balıkpazarı’ ında bulunan Devrim İlkokulunda başladığı ilköğrenimini, Bahçelievler’ deki Ulubatlı Hasan İlkokulunda tamamladı (1954). Cumhuriyet Ortaokulundan (1957), sonra Deneme Lisesini bitirdi, Ankara Hukuk Fakültesine girdi (1961). Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra (1965), kısa bir süre avukatlık yaptı. Dil öğrenmek için gittiği İngiltere dönüşünde, Hukuk Fakültesinin İdare Hukuku Profesörü Tahsin Bekir Balta’ nın asistanı oldu.

İlk yazıları öğrenciliği sırasında Yön dergisinde yayınlandı.Daha 20 yaşındayken “Türk Sosyalizmi” başlıklı yazısı ile Yunus Nadi Makale Yarışmasını kazandı.
27 Mayısın getirdiği özgürlük ortamında okuyarak, araştırarak, yaşamı sorgulayarak kendi düşünce evrimini kurmaya başlamıştı. 12 Mart’ın aydınlara yönelik baskıcı tutumundan o da payına düşeni aldı. 

Doğan Avcıoğlu’ nun yönetimindeki Yön dergisinde 29 yaşında bir öğretim görevlisi olarak yazıyordu. Askerliğini yapmaya hazırlandığı sırada, “orduya” hakaret etmekle suçlanarak tutuklandı.Bir yıla yakın kaldığı Mamak Askeri cezaevinde öteki aydınlarla birlikte buz kırmak, tuvalet temizlemek zorunda bırakıldı. Açılan davada, 7 yıl hapse mahkûm edildi, ancak “komünist düzenin getirilmesinde bayrağı soldan sağa sallanacağını belirtmektedir” gibi ifadelerin yer aldığı kararın Yargıtay’ca bozulmasından sonra serbest bırakıldı ve hemen askere alındı. 

Tuzla Piyade Okulundaki üç aylık eğitimden sonra, okul yönetiminin “kötü hal ve düşünce sahibi” diye suçladığı Uğur Mumcu, “er” çıkarıldı; “Sakıncalı Piyade” oldu. Askerliğini Ağrı’ nın Patnos ilçesinde tamamladı. 

Askerlikten sonra gazetecilikte karar kıldı ve üniversitedeki görevinden ayrıldı. Yön, Kim, Türk Solu, Ortam ve başka dergilerle, Akşam, Milliyet ve Yeni Ortam gazetelerinden sonra uzun süre Cumhuriyet’te yazdı. Anka Ajansında çalışırken Altan Öymen’ le birlikte izlediği Yahya Demirel’ e ilişkin “Mobilya Dosyası” adlı bir kitap oluşturdu, “hayali ihracat” kavramı böylece kamuoyunun sözlüğüne girdi. 

Demokrasi ve insan hakları savunucusu olarak ülkü ve ilkelerinden hiç ödün vermedi. Katilleri yakalanmayan gazetecilerin, bilim ve sanat insanlarının, tüm insanların kanı yerde kalmasın diyerek savaşını verdi. Terörün silah kaçakçılığıyla ilişkisini giderek artan gerici örgütlenmenin iç ve dış boyutlarını belgeleriyle gözler önüne serdi. 

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 Pazar günü arabasına konan bomba ile öldürüldü. 

Eserlerinden bazıları:

Sakıncalı Piyade(tiyatro),
suçlular ve Güçlüler (1975), 
Mobilya Dosyası, 
Bir Pulsuz Dilekçe (1977), 
Büyüklerimiz (1978), 
Çıkmaz Sokak (1979), 
Tüfek İcad Oldu (1980), 
Silah Kaçakçılığı ve Terör, 
Liberal Çiftlik, 
12 Eylül Adaleti, 
Terörsüz Özgürlük, 
Rabıta, 
Söz Meclisten İçeri, 
Papa-Mafya-Ağca, 
Devrimci ve Demokrat, 
Sosyalizm ve Bağımsızlık, 
İnkılap Mektupları, 
Kürt Dosyası.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar