3
Mayıs
2024
Cuma
KAMAN - KIRŞEHİR

Çekiç Ali


Çekiç Ali   (1932-1973 ) 

Kırşehir yöresi türkü ve bozlaklarının isim yapmış usta icracılarından biridir Çekiç Ali... Hemen hemen tüm plak ve kasetlerinde "Kırşehir’li Çekiç Ali namıyla anılan sanatçı, aslen Kaman’ın Meşe köyünden ve asıl soyadı da Ersan’dır. 1932 yılında doğan Çekiç Ali’ye, "çekiç" lakabı; çevikliği ve ataklığının yanı sıra, saz çalışındaki canlılık, dinamizminden dolayı verilmiş.

Henüz çocuk yaşlarında iken köy odalarında saz çalmaya başlayan sanatçıya büyükleri tarafından takılan bu lakap o kadar yaygınlaşmış ki, asıl adı olan Ali’nin önüne geçerek, adeta asıl ismi olmuş. 

Çekiç Ali, mektep medrese görmemiş, doğuştan getirdiği Allah vergisi sanatçılık yeteneğini uygun şartlarda ve ortamlarda geliştirerek kendi kendini yetiştirmiş "alaylı sanatçılar" kuşağına mensup bir sanatçıdır. 

Bu geleneğin diğer ustaları gibi o da içinde doğup büyüdüğü toplumu ve bu toplumun neşesini, hüznünü, ağıdını, oyununu, eğlencesini dile getirmiştir. Bunu da sanat yapmak için değil, çalıp okumayı tabii bir hayat tarzı olarak benimsediği için yapmıştır. Tabiilik (doğallık) ve kendiliğindenlik (spontane), Çekiç Ali’nin üslubunun en belirgin iki özelliği sayılabilir.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar