27
Temmuz
2024
Cumartesi
KONYA

Mehmet Vehbi Efendi


Mehmet Vehbi Efendi   (1861-1949) 

Konya’da doğdu. Çelik Hüseyin Efendi’nin oğludur. 1876 yılında Tokmakzade Mehmet Efendi’den ilk dersini almış, 1877’de, Hadim medresesine kaydolmuş, Hafız Ahmet Efendi’den Sarf ve Arabi okumuş, 1880 yılında Konya’ya gelmiş ve Konya’da "Şirvaniye" medresesine kaydolmuştur. Oradaki tahsilini ikmal ettikten sonra 1888 senesinden itibaren ders okutmaya başlamıştır. 1899 senesinde "Mahmudiye" medresesine müderris olmuş, 1901 yılında Hukuk Mahkemesine Üye ve Hukuk Mektebine Müderris olmuştur. 

1908 Meşrutiyet inkılabından sonra siyasi hayata atılmış, 1908 yılında Konya Meb’usu olarak İstanbul Meclis-i Mebusanına seçilmiştir. 1911 yılında Meb’usan meclisinin dağılması üzerine Konya’ya gelerek eser yazmaya başlamış, 1915 senesinde "15 Ciltlik Tefsir"ini tamamlamıştır. 

1911 yılında İzmir’in yunanlılar tarafından işgali üzerine Konya Halkı’nı Kuva-i Milliye’ye katılmaya teşvik eder mahiyette konuşmalar yapmış ve bunda başarılı olması yüzünden o zamanın Valisi Cemal Beyle araları açılmış, Vali Cemal Bey’in makamını terk ederek kaçması üzerine Ordu ve Halk tarafından Konya Valiliğine seçilmiş, o kritik buhranlı dönemde 6 ay Valililik yapmış, memleketin dertlerine çare bulup milletin ıstırabını dindirmiştir. 

23 Nisan 1920’de ikinci defa Konya Meb’usu seçilerek Büyük
Millet Meclisine katılmış, Milli Mücadele boyunca Konya Meb’usu olarak kurtuluş Savaşında çalışmış, bu arada meclis Reisliği, Şer’iye ve Evkaf Vekilliği görevlerini yapmıştır. İstiklal Savaşı kazanıldıktan sonra siyasetten çekilmiş, yazmış olduğu Kur’an-ı Kerim Tefsirini bastırmak ve yeni eserlerini yazmakla meşgul olmuştur.
27 Kasım 1949 yılında vefat etmiş, kabri Konya Musalla Mezarlığındadır. 

Eserleri: 

Hulasatu’l Beyan Fi Tefsir-Kur’an
Akaid-i Hayriye
Sahih-Buhari
Siyasi Hatıralar

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar