4
Mayıs
2024
Cumartesi
AKÖREN - KONYA
Belediye Sayfaları
Nufus
1.959.082
Yüz Ölçümü
39.000
İlçe Sayısı
32
Vali
Nufus
6.899
Yüz Ölçümü
490
Belediye Sayısı
11
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Akören Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesinde, Konya İline bağlı bir ilçe olan Akören, kuzeyinde Konya ili ve Abaz Dağları, güneyinde Bozkır ve batısında Seydişehir ile çevrilidir. İç Anadolu Bölgesinin güney batı kısmında yer alan Akören, Sincanlı Ovasında düz bir arazide kurulmuştur. İlçenin kuzeyini Abaz Dağları engebelendirmektedir. İlçe topraklarını küçük bir çay sulamakta olup ayrıca burada Akören göleti ile May Barajı göleti bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 1.130 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 490 km2 olup, toplam nüfusu 17.533’tür.

İlçede İç Anadolu Bölgesinin tipik iklimi olan karasal iklim hüküm sürmektedir. Kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır.

İlçenin ekonomisi tarım, orman ürünleri, hayvancılık ve hayvan ticaretine dayalı olup, balıkçılık da yapılmaktadır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, yulaf, mercimek, kimyon, şeker pancarı ve nohut gelmektedir. Ayrıca ilçede meyve bahçeleri olup, sebzecilik de yapılmaktadır. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvancılık yapılır. Buna dayalı olarak süt ve süt ürünleri ile derisinden yararlanılmaktadır. Yol güzergahı üzerinde bulunduğundan hayvan ticareti ilçe için önem taşımaktadır.

Akören isminin, yörenin ormanlık ve av hayvanları yönünden zenginliğinden ötürü “Av vuran” ile “Av veren” veya “Ağaç evreni” anlamına gelen ve “Avren” olarak adlandırıldığı, çevresindeki 7 viraneden gelen halkın bugünkü yerleşim yerinde toplanmasıyla da “Akviran” olarak değişikliğe uğradığı söylenmektedir. Bu isim 1961 yılında “Akören” olarak değiştirilmiştir.

Akören’de yeterince arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmamıştır. Bununla beraber Çatalhöyük’e 49 km. uzaklıkta oluşundan, burasının da MÖ.5500-3500 yıllarında yerleşime açık olduğu sanılmaktadır. Tarihi kaynaklardan öğrenildiğine göre Akören, XII.yüzyılda Moğol istilasından kaçan bazı Türkmen boylarınca kurulmuştur. Bununla birlikte yöredeki Roma dönemine ait bazı kalıntılar ile “Katahyamp” denilen oda mezarlarının bulunuşu yörenin Roma ve Bizans döneminde yerleşime sahne olduğu sanılmaktadır. Akören Ovası alüvyonlu bir birikim olup, bunun altında bu dönemlere ait eserlerin bulunduğu da ihtimal içerisindedir.

Osmanlı döneminde burası tımarlı sipahilere verilmiştir. Anadolu kervan yolları ilçenin yakınından geçtiği düşünülürse, tarihi çağlarda burasının bir konaklama yeri olması da muhtemeldir.

Balkan, I.Dünya ve Kurtuluş savaşları sırasında yöre zarar görmüş, halkın pek çoğu şehit olmuş, Yunan işgali sırasında da halkı göçe zorlanmıştır. Sahipsiz kalan toprakları daha sonra bir takım kişiler tarafından paylaşılmış, 1932 yılına kadar da Akörenliler onların emrinde çalışmak zorunda kalmıştır.

Akören Belediye teşkilatı 1914’te kurulmuş, bucak konumuna getirilmiştir. 1987 yılında kendisine bağlı yedi köy ile birlikte ilçe durumuna getirilmiştir. Ardından Bozkır ilçesinin üç köyü de buraya bağlanmıştır.

İlçede herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.konya.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 20:48:14

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR