23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Beyşehir Gölü buz tuttu

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nün kıyıları buz tuttu.

Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde, Beyşehir Gölü'nde kıyılarda oluşan buzları uzun sopalar yardımıyla kırıp yatını iple kenara çekmek için seferber olan cafe yatın sahibi Ahmet Bülbül, "Buz kalınlığı 5-6 santimetreye ulaşmış. Kırmakta zorlanıyoruz" dedi.

Sabah saatlerinde kalktığında Beyşehir Gölü'nün özellikle kıyılarında meydana gelen buzlanmayı görünce havalar soğuduğu için kapattığı cafe yatını açıp, romantik havada buzlu göl üzerinde çay içmek isteyenlere hizmet vermek istediğini belirten Bülbül, "Geçtiğimiz yıl bölgemizde fazla bir kış olmayınca göl buz tutmamıştı. Ama, bu yıl havalar biraz daha soğuk gitti. O yüzden özellikle kıyılardaki buz kalınlığı gözlemlerimize göre 5-6 santimetreye ulaşmış. Güneş açmasıyla birlikte göl kenarına gelip gezinti yapmak isteyenlere göl üzerinde çay kahve ikramında bulunmak istiyoruz. Yaz aylarında adalara sefer düzenleyen yat cafemizi kış aylarında da göl kenarında romantik anlar yaşamak isteyenler için değerlendirmeyi düşünüyoruz" dedi.

Öte yandan, gölde balıkçılık yapan Mehmet Sarı ise, motorlu teknesinin kıyılardaki don nedeniyle mahsur kaldığını belirterek, "Bu nedenle avlanmaya çıkamıyoruz. Zaten eskisi gibi balık da yok gölde. Bu havada zaten göle çıkmak da doğru değil. Buna rağmen, buzlanmanın kırıldığı yerleri yararak gölün açıklarına avlanmak için giden meslektaşlarımızı görüp endişeleniyoruz. Bu soğukta göle açılmak hiç de doğru değil" şeklinde konuştu.

Beyşehir Gölü Milli Parkı'ndaki soğuk hava yaban hayatını da olumsuz yönde etkiliyor. Buz tutmuş göl içerisinde yiyecek bulabilmek için mücadele veren türler olan sakar meke ve martıların telaşı da milli parka ayrı bir güzellik veriyor. Bu arada, gölün kıyısındaki çöp konteynırlarına girerek yiyecek telaşına düşen çok sayıda kedi de ortaya ilginç görüntüler çıkarıyor.

Yetkililer, Beyşehir Gölü'nün buz tuttuğu bölümlerde buz üzerinde yürümenin tehlikesine dikkati çekerken, vatandaşları kıyıya fazla yaklaşmaması konusunda uyarıyor. Buz tutmuş gölü kıyıdan izlemek isteyen Beyşehirliler de, sahil kenarında yaptıkları yürüyüşle manzaranın keyfini doyasıya çıkarıyor.

.
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2005 Pazar 15:52:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?