20
Mayıs
2024
Pazertesi
DERBENT - KONYA

Ayçiçeği yüz güldürüyor

Konya’nın Derbent İlçesi’nde son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan yağlık hibrit ayçiçeği üretiminde olumlu sonuçlar alınıyor. Üretimin ardından bölgede ayçiçeği hasadına başlanırken, çiftçilerin de elde edilen verim nedeniyle yüzü gülüyor.

Ziraat Teknikeri Namık Özbek ise, çiftçinin ayçiçeği üretiminde giderek bilinçlendiğini ve iyi gelir imkanı sağlaması nedeniyle bu ürüne ilgi gösterdiğini belirterek, "Artık bölgemizdeki arazilerde hububat ve pancar eken çiftçi, nadas yapmak yerine alternatif ürün olan ayçiçeği ekimine yöneldi. Daha önceden ayçiçeği hasadının biçerdöverlerle yapıldığını bilmeyen çiftçimiz, ne kadar zahmetsiz hasadının olduğunu, yeni yeni görmeye başladı. Şimdi ise gelecek yıllarda ekim yapabilmek için teknik konularda bilgi alabilmek için kurumumuzun yolunu aşındırıyor. Bu, bölgemiz için de sevindirici bir durum" şeklinde konuştu.

Özbek, bölgenin ayçiçeği üretiminde önemli bir merkez olabilmesi için her türlü potansiyelin mevcut olduğunu, sulanamayan bölgelerde bile dekara en az 200-250 kilo ürün alınabildiğine dikkati çekerek, "Sulanabilen arazilerde ise verim iki katına kadar çıkabiliyor" dedi.


Öte yandan, Beyşehir, Seydişehir, Hüyük, Derebucak, Derbent, Hadim ve Karapınar İlçeleri’nde ayçiçeği üretiminin son yıllarda giderek yaygınlaşması, kısa adı KARADENİZBİRLİK olan Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürlüğü’nü de harekete geçirdi. Birlik, gelecek yıl için ayçiçeği ekimi yapacak üreticiye alım garantisi veriyor.

.
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2004 Pazartesi 15:50:33
Güncelleme :24 Kasım 2005 Perşembe 14:25:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?