18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

'Türkiye çöl olmayacak'

Erozyonla Mücadele Haftası dolayısıyla Konya'nın Karapınar İlçesi'nde düzenlenen etkinliğe katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye çöl olmasın" sloganının güzel bir temenni olduğunu belirterek, "Türkiye çöl olmayacak" dedirttirmek için uğraştıklarını söyledi.

Bakan Eker, TEMA Vakfı tarafından Erozyonla Mücadele Haftası dolayısıyla Konya'dan Karapınar İlçesi'ne düzenlenen Toprağa Saygı Yürüyüşü'ne katıldı. Yürüyüşün sonunda Karapınar'a gelen Bakan Mehdi Eker ve katılımcılar, ilçe merkezinde Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Burada düzenlenen programda konuşan Bakan Mehdi Eker, Karapınar'da toplanmalarının iki önemli sebebi olduğunu belirterek,

"Birincisi, erozyon hakkında yapılan çalışmaların olumlu sonuçlarının bayram havasında kutlanması, ikincisi bu felaketin tehdidin devam ediyor olması. Türkiye'nin çok bölgesinde bu tehdidin devam etmesi nedeniyle bunu anlamak, haykırmak ve tedbirleri hayata geçirmek gerekiyor. İnsanoğlu on binlerce şey üretebiliyor ama üretemediği iki madde toprak ve su. Bu nedenle hayatın temeli olan bu iki maddeyi muhafaza etmek durumundayız.

Hem kendi hayatımız hem de gelecek nesiller için bunu yapmak zorundayız. Anadolu platosunda bulunan birçok alan rüzgar ve su erozyonu tehdidi ile karşı karşıya. TEMA toprağın korunması yolunda önemli çalışmalar yaptı. Yakın bir zamana kadar toprağı koruyacak bir kanun yoktu. Toprak koruma ve arazi kullanımı kanununu biz çıkardık. Bundan sonra toprak kullanımının planlanması, amaç dışı toprak kullanımı engellenmiş olacak" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, su ve toprak arasındaki dengenin korunmaması halinde bunların her birinin ayrı ayrı var olmasının bir anlam ifade etmeyeceğini kaydederek, "Bu nedenle toprak ve su araştırma enstitülerinin çalışmalarına destek veriyoruz. Bu çalışmaların yanı sıra kırsal kalkınma birimi kurmayı düşünüyoruz. Tüm çalışmalarımız devam ediyor.

'Türkiye çöl olmasın' sloganı güzel bir temenni. Ancak önemli olan yapılacak çalışmalarla daha kesin bir slogan üretmek. Biz Türkiye çöl olmayacak dedirttirmek için uğraş veriyoruz. En güzel slogan da budur. Şunu belirtmek istiyorum; ben de TEMA Vakfı gönüllüsüyüm. TEMA'nın yaptıklarına sonuna kadar destek veriyorum. Bu anlamda TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Gökyiğit'e teşekkürlerimi bildiriyorum" şeklinde konuştu.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Gökyiğit ise yaptığı konuşmasında, "Toprak ana senden özür diliyoruz. Senden özür dileye dileye bugün Karapınar'a kadar geldik. Çünkü seni hiç düşünmedik. Senin üzerinde anız yaktık, tuzlanmana sebep olduk. Bundan dolayı özür diliyoruz. Bugün Karapınar'a sahip çıkalım diyoruz. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile birlikte ortak bir çalışma yürütüp Karapınar'ı kurtarmak istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Gökyiğit, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Konya Valisi Ahmet Kayhan, Karapınar Kaymakamı İbrahim Taşyapan ve Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu'na plaket verdi.

.
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2005 Pazar 17:57:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?