18
Mayıs
2024
Cumartesi
SELÇUKLU - KONYA

İbrahim (Silleli) Berberoğlu


İbrahim (Silleli) BERBEROĞLU   (1890-1966) 

Silleli İbrahim (İbrahim Berberoğlu ) 1890 yılında Sille’nin Takkacı mahallesinde doğdu.İlköğrenimi Sillede tamamladı.Çocuk yaşta musikiye merak sardı.Onun bu merakını gören bir akrabası ona saz çalmayı öğretmiştir.Son derece yetenekli ve hevesli olan İbrahim, kısa zamanda çok mesafe kaydederek,on üç yaşında saz alemlerinin aranılan sanatçısı oldu. Ömrünün sonuna kadar musiki ile uğraşmıştır.

Silleli ve Konyalı birçok saz sanatçısı musikiyi ondan öğrenmiştir. Sille ve Konya saz eserleri ve türküleri onun sayesinde yaşamıştır.Bir çok bestesi vardır bunların en ünlülerinden biri "Menteşeli" türküsüdür.

1913 yılında askerliği sırasında gittiği Medine de musikişinas askeri doktor Kemal beyden nota dersleri almış,hurma ağacından yaptığı kemanla sıla hasreti çeken arkadaşlarına memleket havaları dinletmiştir.1916 yılında terhisinden kısa bir süre sonra babasını kaybetmiş ve ailesinin geçimi için çeşitli işlerde çalışmıştır.İbrahim Ağanın hafızasında iki yüze yakın eser vardı,bunların hepsini de cura, saz, ud, kanun ve keman eşliğinde okumuştur.Konya Halk evinde saz öğretmeni olarak görev almış ve bir çok öğrenci yetiştirmiştir.

Konya ve Sille müzik hayatına kazandırdığı eserlerinden bazıları şunlardır.

Konya Peşrevi
Sandıklı
Alim Alim Gül Alim
Tosun at yorulur Gönül yorulmaz
Turnalar
Ayağına giymiş sedef nalini


Silenin yetiştirdiği bu ünlü müzik adamı 5.11.1966 yılında ölmüştür.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar