19
Mayıs
2024
Pazar
SEYDİŞEHİR - KONYA

Dersaneden Çanakkale töreni

Seydişehir de Final dergisi dershanesi Çanakkale zaferini anma gecesi düzenledi. Halkın katılımının yoğun olduğu gecede davetliler 91.Yıl öncesini coşkuyla yeniden yaşadı. Dershane yetkililerinin yanı sıra öğrencilerin ve halkın ve Konya milletvekili Harun Tüfekcide geceye katıldı. Çeşitli konuşmalar ve şiirler okundu slâyt gösterilerle Çanakkale ruhu yaşatıldı.

ecede Konuşma yapan Tarihçi yazar Osman Aslan salondaki dinleyicilere duygusal anlar yaşattı. Aslan, konuşmasında ‘’Birinci Dünya Savaşı içinde ayrı bir özelliği olan, tarihin kaderini değiştiren, yaşamak hakkına şerefi ile ulaşan bir milletin kahramanlık destanının yazıldığı tarihin, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 91. yıldönümü.

İngiliz, Fransız ve Rus ortak saldırılarına karşı savaşılan bu cephede cereyan eden muharebeler denizden ve karadan, havadan olmak üzere yaklaşık bir yıl sürdü. Çok şiddetli çarpışmalar oldu, Türkler canları pahasına büyük bir zafer kazandı. Çanakkale Savaşları'nda 18 Mart Deniz Zaferi'nin ise önemli bir yeri bulunuyor. 18 Mart, yersiz bir gururun Karanlık Liman'da boğuluşunun tarihlere kaydedildiği gün oldu. Türk denizcilerinin ve topçularının, havacıların hedefini şaşmayan çelik yumruğu, bu zaferin kazanılmasında başlıca rolü oynadı. Çanakkale millet tarihinde bir destandır. Yenilen güçler şimdi diplomatik manevralarla vatanı almak istiyorlar.

Lozan antlaşmalarını öne sürerek dışişlerini de kandırarak Çanakkale Gelibolu da 5 km lik alanda egemenlik kurmak istiyorlar, Türkiye bu alana karışmasın, kendi başına faaliyet göstermesin diyorlar, Dış işleri yanlıştan dönerek son anda oynanan oyundan döndü. Türkiye şehitlerin emanetini hiçbir zaman kurban etmeyecektir’’dedi.

İsmail Sünbül-Kenhaber/Seydişehir
Yayın Tarihi : 20 Mart 2006 Pazartesi 17:34:33
Güncelleme :20 Mart 2006 Pazartesi 19:57:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?