23
Mayıs
2024
Perşembe
SEYDİŞEHİR - KONYA

Hayvanlar kayıt altında

Konya’nın Seydişehir İlçesi’nde, Tarım İlçe Müdürlüğü’nde görevli veteriner hekim Mehmet Rüzgar, hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Hayvanlardan insanlara bulaşabilen beş çeşit hastalık olduğunu belirten veteriner hekim Rüzgar, "Hayvanlardan ısırma, solunum ve beslenme yolu ile kuduz, şap, şarbon, brusella ve deli dana hastalıkları geçebilir. Bu hastalıkların önüne geçebilmek için bakanlığımızın aşılama çalışmaları ilçemizde yoğun şekilde yapılıyor. Hayvanları küpeleme yöntemiyle de kayıt altına alıyoruz. İlçemiz köy ve kasabalarında bulunan, büyükbaş hayvanların tamamını küpeleyerek kayıt altına aldık. Hayvanları küpeleme işlemi 1 Mayıs 2005 tarihinde sona eriyor. Bu tarihten sonra yeni doğan hayvanları küpeleyeceğiz. Hayvanları küpeleyerek kayıt altına almakla, kaçak hayvan sevkiyatı ve hırsızlığın da önüne geçmiş oluyoruz" dedi.

Seydişehir’de 2003 yılında 1 şarbon, 2004 yılında 60 kuduz vakasıyla karşılaştıklarını belirten veteriner hekim Mehmet Rüzgar, "Tüm sıcakkanlı memeliler kuduz enfeksiyonuna yakalanabilir. Dünyada 4 binden fazla memeli türü var. Kuduz hastalığına tilki, kokarca, rakun, yarasa, sığır, çakal, kurt, tavşan, evcil kedigiller ve diğer kediler yüksek; evcil köpek, koyun, keçi, at, nonhuman primatlar orta; kuş, insan ve primitif memeliler az duyarlıdır. Bu tehlikeli ve öldürücü kuduz hastalığıyla aşı yöntemiyle mücadele ediliyor. Evcil kedi, köpek ve sığırları, ilçe tarım müdürlüğümüz, her sene kontrolden geçiriliyor ve aşılıyor. Sokak köpekleri hayvan barınaklarında toplanarak kontrol altına alınabilir ve burada aşıları yapılarak kısırlaştırılarak mücadele edilebilir. Avrupa ve Amerika’da, kuduz aşısı taşıyan gıdaları, ormanlara atarak yabani hayvanları bu şekilde aşılıyorlar" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2005 Pazartesi 12:36:11
Güncelleme :3 Nisan 2005 Pazar 11:35:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?