19
Mayıs
2024
Pazar
SEYDİŞEHİR - KONYA

İlçe Emniyet Müdürü Ali Horasanlı ile röportaj

Daha önce nerede görev yapmaktaydınız ve Seydişehir İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne ne zaman atandınız?

Daha önce Bingöl İl Emniyet kadrosunda şube müdürüydüm. Seydişehir'e 2003 Temmuz'da atandım. Seydişehir'de göreve 2003 Ağustos'ta başladım.

Konya'nın diğer ilçeleriyle kıyaslandığı zaman, Seydişehir' de suç işleme oranı ne kadardır?

Şu an elimde net bir bilgi olmadığı için bu sorunuza kesin bir cevap veremeyeceğim ama diğer ilçelere göre yüzde 10 daha az. Daha önce de söylediğim gibi kesin bir yargı değil bu. Ama Seydişehir diğer ilçelere nazaran daha huzurlu bir ilçe.

Peki, Seydişehir ilçe emniyetinin yüksek okul öğrencileriyle diyalogları nasıl?

Adliyeye intikal eden fazla bir olay olmadı. Hatta ben burada göreve başladığımdan beri hiç olmadı. Bizde olay olması için suçun adliyeye idrak etmesi gerekiyor. Böyle bir durum da henüz yaşanmadı, inşallah bundan sonra da yaşanmaz. Bazen öğrenciler arasında sürtüşmeler çıksa da, okul idaresi tarafından sorun çözüme kavuşturuluyor. Aynı zamanda siyasi içerikli bir olay da şu ana kadar olmadı.

Önceki senelerde polis teşkilatının kuruluşu sebebiyle düzenlenen etkinlikler içerisinde voleybol turnuvaları da vardı. İlçe emniyeti olarak tekrar böyle bir organizasyon düzenlemeyi düşünüyor musunuz?

Aslında bu yıl böyle bir şey düşünmüştük. Bildiğiniz gibi önceki senelerde olan ekonomik kriz nedeniyle ülke çapında tasarruf tedbirleri alınmaya başlandı. Bu tasarruf tedbirleri nedeniyle bu yıl yapamadık ama ilerki yıllarda maddi olanaklarımız olduğu zaman yapmayı düşünüyoruz. Halkla kaynaşma bakımından bu tür etkinlikler güzel bir şey. Tabii önce kaynak lazım.

İlçede çoğalan hırsızlık vakalarına karşı, ilçe halkının alması gereken tedbirler nelerdir ve siz polis teşkilatı olarak ne gibi önlemler alıyorsunuz?

Hırsızlık vakalarında fazla bir artış yok. Seydişehir için iki durum söz konusu. Biri sevindirici, biri üzücü. Sevindirici olan Seydişehir'de organize bir suç örgütü yok. Daha çok dışardan gelen hırsızlar var. Biz buna "İthal Hırsızlar" diyoruz. Üzücü olan ise ilçe halkının adeta hırsıza davetiye çıkarması. Çünkü bakınız evlere, kaç evin birinci katında balkonlarında ve pencerelerinde korkuluk var veya ilçe merkezindeki dükkanların kaç tanesinde kepenk var? Parmakla gösterilecek kadar az. Ben meslek hayatım boyunca hırsıza bu kadar davetiye çıkartan bir ilçe görmedim. 

Benim bir önerim oldu bu konuda. İlk önce basında yer aldı bu haber. Seydişehir'de belirlediğimiz 10 noktaya 50 kamera koymayı önerdim, projesini hazırladık Konya'da bir güvenlik şirketiyle. Bu yöntem Antalya'nın Korkutelli ilçesinde denemiş bir yöntem. Suçlarda yüzde 50'ye varan bir azalma olmuş. Ne kadar çok büyük bir azalma düşünebiliyor musunuz? Bizde de uygulanırsa bu yöntem biz yüzde 50' yide aşarız. Tabi devletin bunu yapması imkansız. Biz ilçe esnafı ve ilçe ileri gelenlerine bu mesajı ilettik. Cevabını bekliyoruz.

Aslında bu yöntemin yurt çapına yayılması lazım. Belki ilk görünüşte pahalı bir yöntem olarak görülse de 2 yılda kendini amorti eder. Çünkü ben şimdi bir ekip çıkartıyorum bir mahalle için devriye ve en az 3 kişiden oluşuyor bu ekip. Bu yöntemle hem yakıt, hem personel, hem de araç tasarrufu yapmış oluruz. 110 dolayında personelim var. Vardiyalı çalışıyoruz. Personelden hasta olan, izne ayrılan oluyor. Bir vardiyada 30-35 kişiyle çalışırız. 50 - 60 bin dolaylarında nüfusu olan bir ilçeyi bu kadar az personelle idare etmemiz takdir edersiniz ki çok zor. Ama biz yine de ilçeye hakimiz. Olayları engelleyebiliyoruz.

İlçenin trafik sorunu ne durumda?

Trafik, 9 kurumun sorumluluğu altındadır. Karayolları müdürlüğü, ulaştırma bakanlığı, polis vs. Nedense trafik denilince akla ilk gelen trafik polisi. Trafikle ilgili tüm sorunların çözülmesi bizden bekleniyor; ama 15 kişilik ekibimle ben yetişemiyorum. İlçede en bariz olarak park sorunu var. Bunun önüne geçilmesi, şehir içinde belediye ve şehir dışında karayollarının park alanı açmasıyla olur. Belediye park açacak ve benden yolların temizlenmesini isteyecek. Ben de vatandaşa 'Buradan arabanı çek' dediğimde, o da bana 'Nereye çekeyim?' diye sorduğunda bir yer gösterebileyim.

Emrah Ekinci
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2004 Pazartesi 17:48:09
Güncelleme :10 Kasım 2004 Çarşamba 11:49:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?