17
Mayıs
2024
Cuma
SEYDİŞEHİR - KONYA

Konya: Seydişehir'de kazılar yeniden başladı...

3. yılına giren kazı çalışmalarının ödenek giderleri, DSİ tarafından karşılanıyor. Önemli ören yerlerinden, 8000 yıllık geçmişe sahip bölgenin kültür yapısından dolayı, bakanlığın kurul kararıyla kurtarma kazı ruhsatı alınarak eserler gün ışığına çıkarılıyor. Bölgede Cilalı Taş (Neolitik Çağ), Bakır Çağ, Demir Çağ ile en üst bölümlerde yakın çağa ait Müslüman mezarlıkları da ortaya çıkarılıyor.


Kazı Başkanı arkeolog Enver Akgün, yıllardır tarım arazisi olarak kullanılan bölgede tahribatı önlediklerini belirterek, "Yaptığımız çalışmalardaki bulgularımızda, üst kısımlarda İslami dönemde mezarlık olarak kullanılmış tabaka, alta inildikçe Neolotik Çağ'a kadar mezarlar ortaya çıkıyor. Şu anda yaptığımız iş, buradan kanal geçeceği için kamu yararına bir kazı. Bu bölge, 3 çağ açıp kapamış, defalarca yıkılmış yapılmış. Karşı taraflar Bizans Roma dönemine ait yerleşim yeri. Bu yıl çalışmalarımız yamaç ve alt seviyeye doğru olacak. Amacımız tarihi kalıntıları ortaya çıkarmak. Bu bölgemizin tarihi için çok önemli'' dedi.


Arkeolog Muammer Koyuncu ise, ''Bu bölgedeki yerleşim, Bizans ve İslami döneme ait. Yamaç ve tepelerde yaşamışlar. Kazı yaptığımız bölge defalarca yıkılmış yapılmış. Karşı tarafta Bizans dönemi kalıntıları mevcut. Çok ince araştırmalarda bulunuyoruz. Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çıkarılan tarihi bulguları Konya Müzesi'ne teslim ediyoruz. Ekim, Kasım aylarında müze kazıları sempozyumunda kamuoyuna anlatıyoruz. Çalışmalarımız önümüzdeki yıl da devam edecek'' şeklinde konuştu.

KONYA - İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2004 Cuma 11:41:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?