17
Haziran
2024
Pazertesi
SEYDİŞEHİR - KONYA

Necip Fazıl törenle anıldı

Seydişehir belediyesinin kültür etkinlikleri çerçevesinde Seydişehir’ e gelen ve eski Tarım bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, belediye düğün salonunda “Necip Fazıl Kısakürek’ i anma ve anlama” konulu bir konferans verdi. Konferansa Konya Milletvekili ve Meclis Başkanlık Divanı Üyesi Harun Tüfekçi, Belediye Başkanı İbrahim Halıcı, Eti Alüminyum A.Ş. Genel Müdür Yardımcıları Cemil Tiryakioğlu ve Kemal Özaydınlı, AKP İlçe Başkanı A. Kadir Arslan, il genel meclis üyeleri, belde belediye başkanları, ve vatandaşlar katıldı. 

Saygı duruşu ve istiklal marşı okunmasından sonra necip Fazıl’ ın şiirleri okundu ve kendi sesinden slâyt gösterisi sunuldu. Seydişehir belediye başkanı konferans öncesi eski bakan Güçlü’ ye üzerinde belediye, seyit Harun camii, kuğulu park ve eti alüminyum tesislerinin resmi bulunan porselen tabak hediye etti. Milletvekili Harun Tüfekçi’ de Necip Fazıl’ ın Sakarya şirini okuyan Muhammet Korkmaz’ a saat hediye etti. 

Eski Bakan Prof. Dr. Güçlü, “Bir toplum kendi değerlerine sahip çıkmazsa, o toplumun başka devletler nezdinde değeri yoktur. Necip Fazıl’ ın Doğumunun 101. ölümünün 21. seneyi devriyesindeyiz, 78 yıllık bir ömrün yarısını başka bir anlayışla kalan yarısını başka bir anlayışla yaşamıştır. 

Hepimizin hayatında bizleri etkileyen ortamlar vardır. Evvela aile ortamı, 4 katlı bir konakta, hizmetçiler, aşçılar, arabacıların bulunduğu bir konakta doğan Kısakürek’ in ailesi çok zengin ve soylu bir aileye mensuptur. 

Ailesi o dönemde batılı düşünceye sahiptir. Çocukluğunda okul hayatı sıradan halk çocuklarının gittiği mektepler değildir. Necip Fazıl yaramaz bir çocuktur, ama okumayı çok sevmektedir. 1916 yılında Deniz harp okuluna kayıt olur, Ortaokul yıllarında tek nüshalı bir dergi çıkarmıştır. 

1920 de Bahriye mektebini bitirmiştir. İstanbul işgal edilmiş, 1. dünya savaşı sona ermiştir. Anadolu insanı ile 1921 yılında Erzurum da tanışır. Bu dönem Anadolu insanına sevgi tomurcuğunun açmaya başlamasıdır. 

Necip Fazıl’ ın ilk şiiri 17 yaşında yayınlanır. İlk şiiri ile edebiyat dünyasına adım atar, Ahmet Haşim ilk şiiri ile ilgili yorum yazar.
24 yaşında Paris’ e giderken küçük bir gemide başındaki fesi çıkarır atar. Batıyı fetih etmek için giden Kısakürek, kısa” zamanda batıya tamamen teslim olur ve gece hayatına dalar. 

Sonunda beş parasız geleceği olmayan bir halde, Türkiye’ ye döner. Ancak Türkiye de de benzer bir hayatı sürdürür. Bulunduğu her mekânda en öndedir. Ünlü şair Abdülhak Hamit Tarhan Fazıl’ a ey “zeka” neredesin diye hitap eder.
1934-1940 yılları Fazıl’ ın iç dünyasındaki çatışmaların durulduğu dönemdir. 

Necip Fazıl’ ın hakkında yüzlerce dava açılmış yüzlerce yıl ceza istenmiştir. O bir davadan bir davaya sanki bir dershaneden diğerine gider gibi gitmiştir. Hakkında açılan bütün davalar fikir suçudur. 

Şair, mütefekkir, fikir üreten adam, dava adamı, bir kahraman olan Necip Fazıl Kısakürek, hâkimlere, “Türkiye de hâkimler olduğunu gösterin”, “gerilerde derinlerde enginlerde tek bir ümit ışığı kalsın demiştir.”
İsmail Sünbül-Kenthaber/Seydişehir
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2006 Cumartesi 23:52:56
Güncelleme :13 Haziran 2006 Salı 09:43:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?