23
Mayıs
2024
Perşembe
KADIN

Evkadınları eğitim semineri

Ev kadınlarının girişimcilik ruhunu desteklemek ve özgüvenlerini kuvvetlendirmek amacıyla, Ürgüp Belediyesi, Kapadokya ve Adapazarı Çark Rotary Kulüpleri iş birliğiyle düzenlenen 1. Ev Kadınları Eğitim Semineri, Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'nde gerçekleştirildi.

Ev kadınlarının girişimcilik ruhunu desteklemek, onların özgüvenlerini kuvvetlendirmek, sağlık, eğitim, hukuk, ve girişimcilik konularında temel bilgiler ile kadınlarımızı eğitmek ve toplumumuzdaki yerlerini güçlendirmek amacıyla düzenlenen 1. Ev Kadınları Eğitim Semineri, Ürgüp Belediyesi Kongre Merkezi'nde yapıldı. Seminerde Ürgüp Belediyesi Başkan Vekili Kazım Şahin, Kapadokya Rotary Kulübü Başkanı Selma Küçükgül, Adapazarı Çark Rotary Kulübü temsilcisi Nurten Büyükakten ve yaklaşık 200 civarında ev kadını katıldı.

Seminerde ev kadınlarına, Psikolog Muradiye Oral tarafından Aile İçi İletişim, Uzman Doktor Ayşe Kolay tarafından Koruyucu Sağlık ve Ana- Çocuk Sağlığı, Avukat Fevziye Poyraz tarafından Temel Hukuk ve Yargıya Ulaşım Yöntemleri, Avrupa Birliği Aktif İş Gücü Programı Projesi Sekreteri Emine Çavdar tarafından Girişimcilik, İş Kurma ve Yönetim konularında bilgiler verilerek ev kadınlarının sorularını cevapladı. Seminerde ayrıca Dünya Sağlık Örgütü Üyesi Ürgüp Belediyesi Proje Koordinatörlüğü tarafından sağlıklı kent oluşumu ve yapısı hakkında bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Seminerde konuşan Psikolog Muradiye Oral, günümüzde bir çok ailede ortak gözetlenen sorunun temelini aile içi sorunların oluşturduğunu belirterek, özellikle ev kadınlarının eşleri tarafından ilgisizlik, şiddet, kendini ifade edememesi gibi sorunlarla sık karşılaştığını kaydetti.
Uzman Doktor Ayşe Kolay ise, günümüzde anne-çocuk sağlığı konusunda bir çok ülkede artık ortadan kalkmış pek çok görülen sağlık probleminin Türkiye'de halen devam ettiğini söyledi. Bunun başlıca sebeplerinden birinin yeterli bilgi sahibi olmamaktan kaynaklandığını ifade eden Uzman Doktor Kolay, "Bunun asıl nedeni yeterli düzeyde bilgi edinmemek, sağlığa özen göstermemek ve ilgisizliktir. Özellikle ev kadınlarımız koruyucu sağlık ve ana-çocuk sağlığı hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Eski usuller ve yanlış bilgilerle sağlıklarına çözüm aramamalıdır. Anne olmadan önce bir sağlık kontrolünden geçmeli, sağlıklı bir şekilde anneliğe hazırlanmalı ve anne olduktan sonra kendisini ve çocuğunun sağlığına dikkat etmelidir" dedi.

Toplumda kadın ve erkeğe eşit haklar tanındığını ifade eden Avukat Fevziye Poyraz da bugünkü Temel Hukuk ve Yargıya Ulaşım Yöntemleri'nin geçmişe göre çok daha rahat ve çözümsel olduğunu vurguladı. Poyraz, özellikle kadınlara yönelik kadın haklarına karşı daha ileri ve gelişmiş bir adalet sistemi bulunduğuna dikkat çekerek, son yıllarda uygulanan kanunlar ve yasalarla kadınlara karşı işlenen suçlar ve bu suçların cezalarında önemli derece ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Poyraz, tüm bunlara karşın kadınların, haklarının neler olduğunu ve bunu nasıl arayacakları konusunda yeterli bir bilgiye sahip olmadıklarını kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2005 Pazartesi 12:10:07
Güncelleme :23 Kasım 2005 Çarşamba 17:40:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ÖZLEM ATES IP: 78.160.38.xxx Tarih : 8.08.2007 16:48:33
AYSE HOCAM SONUNA KADAR DESTEKCİNİZ... :)