4
Mayıs
2024
Cumartesi
ÜRGÜP - NEVŞEHİR

Mustafa Güzelgöz


Mustafa GÜZELGÖZ   (1921-2005)

Kütüphaneci. 1946 yılında Ürgüp Kütüphanesinde memur olarak göreve başlamıştır. Kütüphaneyi halkın ayağına götürmek düşüncesi ile yola çıkmış, Ürgüp seyyar kütüphanesinin yedi katır ve üç atı ile yöredeki 36 köye hizmet götürmüştür. Karda kışta bu görevini yerine getirmiş ve bir gün eşeğinin kuyruğunu kurtlar yemiş ve bu olay gazetelere haber olmuştur. Eşek ve katır sırtına yüklediği bir çok kitabı, hiçbir karşılık beklemeden, köylülerin de kitap okumasını sağlamak amacı ile köylere taşımıştır.

Ürgüpte, kitaba ilginin artmasıyla kız kaçırma ve kan davalarının azalması üzerine, Amerikalılar, Mustafa Güzelgöze bir cip ve Ford marka otomobil armağan etmişlerdir. 1972 yılında emekli olan eşekli kütüphanecinin yaşam öyküsünü, yazar Fakir Baykurt, Eşekli Kütüphaneci Mustaga Güzelgöz ismi ile romanlaştırmıştır. 

Güzelgöze 1963 yılında Amerikan Barış Gönüllüleri Derneğinin insanlığa hizmet ödülü ABD Devlet Başkanı John Kennedy tarafından verilmişti. Mustafa Güzelgöz, Nevşehir Devlet Hastanesinde tedavi görürken 18 Şubat 2005 te kalp yetmezliğinden ölmüştür.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar