22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM
Belediye Sayfaları

Almanya'da İmranlılar birleşti

Almanya’da yerleşik Türk toplumu içinde dernek kurma anlayışı son yıllarda hızlanırken, bu örgütlenme yöntemi içinde Türkiye’den gelinen çevrenin birleştirici olduğu cemiyet anlayışı da artıyor.

Uzmanlara göre, gelinen köy ve şehrin ismi etrafında yaşanan bu tür örgütlenme yönteminin temelinde kültürel ve köken kaybına yönelik endişe ve terkedilen topraklara yönelik özlem ve yardım duyguları bulunuyor.

Frankfurt kenti de Türk vatandaşlarının bu tür bir örgütlenme yöntemini tercih ettikleri bölgelerden birisi. Kızılırmak Kültür Derneği ise, Sivas’ın İmranlı ilçesinden gelen 110 aileyi bünyesinde toplamış.

Dernek daha çok 1. Kuşak Türk insanını bünyesinde barındıran kültürel bir girişim. İmranlılı Alevi inancından insanların buluşma merkezi konumuna gelen derneğin başkanı Ahmet Aksu, Frankfurt Gallus bölgesindeki dernek lokalinde düzenlenen toplantıların büyük ilgi gördüğünü söylüyor.

Aksu, kendisi gibi çok sayıda İmranlı hemşerisinin kesin dönüş konusunda tereddütleri olduğuna işaret ederek, derneğin bu ikilem içinde bulunan yaşlı kuşak açısından adeta “mıknatıs” işlevi gördüğü inancında. Her Türk derneğinde olduğu gibi, Kızılırmak Kültür Derneği’nde de geçmişte yaşanan siyasi çekişmelerin kendilerine büyük zarar verdiği görüşünü dile getiren Ahmet Aksu, "Hemşehri derneği gibi tanınsak da, aslında cemiyet olarak imkanlarımız herkese açıktır.

Bu yüzde adımızı da İmranlı olarak koymadık” diyor. Kızılırmak Derneği her ne kadar yaşlı kuşak ile güç bulsa da diğer dernekler gibi, çocuk ve gençlere yönelik çeşitli kurslar düzenliyor. Tiyatro ve halk oyunları çalışmalarının yanı sıra, iki futbol takımı da, gençlerin büyük ilgisini çekiyor. Yılda birkaç kez Almanya içinde geziler düzenliyor.

Yaşam merkezi olarak Frankfurt’u seçmiş olmalarına rağmen ata toprağı İmranlı, Kızılırmak Derneği üyeleri ve yöneticileri için öyle kolay unutulacak gibi değil. Onların da ilçelerine yönelik bazı yardım projeleri var.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2005 Cuma 19:33:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
maliak IP: 88.253.10.xxx Tarih : 17.05.2008 19:31:52

imranlı kardeşlrim yurt yapılacak yardımcı olmanızı temenni ederim. bir milletin ıslahı kötülerin imhasıyla değil neslin eğitim ve terbiyesiyle mümkündür. ADRES:KIZILIRMAK MAH. HASTANE SOK. İMRANLI TALEBE YURDU SİVAS TEL:05058177010 İMRANLIDA GÖRÜŞMEK DİLEĞİYLE YAPACAĞINIZ YRDIMLA BÜYÜK BİR SEVABA GİRERSİNİZ. ALLAHA AMANET OLUN