22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Kangal'a şehirdışı yasağı

Sivas'ın ünlü ''Kangal Çoban Köpeği'', tebliğ konusu olarak adeta markalaştı. Sivas Valiliği, Kangal çoban köpeğinin Sivas dışına izinsiz çıkarılmasını ve üretilmesini yasakladı. 

Valilik, Kangal çoban köpeğinin ırkının korunması, sağlıklı çoğalmalarının temini, ırk ve gen özelliklerinin saflığının takibi, melezleşmenin önüne geçilmesi, kontrollü yetiştiriciliğinin sağlanması ve Kangal köpeği özelliği göstermeyen köpeklerin bu isimle pazarlanmasının önlenmesi için şu tedbirleri aldı:

- Kangal çoban köpeğinin, izin belgesi alınmadan Sivas dışına çıkarılması yasaklandı.
- Kangal çoban köpeğinin Sivas'ta ve dışında ticari amaçla üretimi için izin alınacak.
- Kangal çoban köpeği ile ilgili her türlü yayın, araştırma, ulusal ve uluslararası düzeyde temsil hakkı, Sivas Kangal Çoban KöpeğiKulübü ile bu kulüp bünyesinde bulunan Kangal Çoban Köpeği Araştırmaları Merkezi'ne ait olacak. Bu kulübün izni olmadan Kangal köpeğine ilişkin yayın, araştırma ve temsil yapılamayacak

KAPLICA SUYU DA İZİNLE
Valilik, Kangal Balıkçı Kaplıcası balıklarının ve kaplıca suyunun izinsiz kaplıca dışına çıkarılmasını da yasakladı. Konuya ilişkin tebliğ de Resmi Gazete' yayımlanarak, yürürlüğe girdi.  Karara göre, Kangal Balıkçı Kaplıcası'nın doğal yapısı ve balıklarının doğal üreme alanlarının korunmasını sağlamak amacıyla, bubölgeden izinsiz su ve balık numunesi alınması ve kaplıca mevkii dışına çıkarılmasını, ayrıca ruhsatsız yapılaşma ve araştırma amacıylada olsa izin alınmadan yapılacak her türlü müdahaleyi, Sivas Valiliği izni dışında yasakladı.


HABER MERKEZİ
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2005 Cuma 16:10:47
Güncelleme :7 Ekim 2005 Cuma 16:14:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
süleyman çinleten IP: 81.213.73.xxx Tarih : 6.01.2007 18:02:39
Ülkemize ait en güzide değerlerimizden olan sivas kangal çoban köpeğinin ırkı yeterince muhafaza edilemediği görüşündeyim.bu saf ırkın diğer illerden gelen vatandaşlarca gelişi güzel götürülerek diğer çoban köpekleriyle çifleştirilip kangal adı altında pazarlama yapılmaktadır.acil önlem için yetkililerce bir komisyon kurularak sıkı önlemlerin alınması kanaatindeyim.