6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

300 bin kişiye sağlık taraması

Yozgat Valiliği, Bozok Üniversitesi Rektörlüğü ve Türkiye Anne Çocuk Sağlığı Vakfı (TAÇSAV) tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen "Yozgat Sağlık Projeleri" düzenlenen törenle başladı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunda düzenlenen törene Yozgat Valisi Amir Çiçek, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Fatih Şahin, TAÇSAV Başkanı Prof. Dr. Hasan Acar, ilçe kaymakamları, doktorlar ve vatandaşlar katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan TAÇSAV Başkanı Prof. Dr. Hasan Acar, Vakıflar Genel Müdürlüğü 2009 yılını sağlık yılı olarak ilan ettiğini belirterek, "Yozgat Valiliği, Yozgat Belediye Başkanlığı, Bozok Üniversitesi Rektörlüğü ve TAÇSAV olarak bu yılın ilk projesini Yozgat'ta uyguluyoruz. Uygulayacağımız proje bir defada yapılan en büyük sağlık taramalarından dünya çapında bir proje olacaktır. Yaklaşık hedefimiz 300 bin kişiyi taramadan geçirmektir. Bugüne kadar yapılan uygulamalarda genelde yüzeysel bir taramadan geçirilip teşhisi tam olarak konmayıp insanlar oralarda bırakılırdı. Bugün başlatacağımız bu kampanyada, hastalarımızın tanıdan tedaviye kadar tüm sağlık uygulamaları yapılacaktır. Bu da projenin en önemli özelliklerinden biridir" dedi.

Sağlık taramasında özellikle Yozgat ve yöresinde 3 kişiden birinde olduğu tahmin edilen guatr hastalığı hakkında insanlarda farkındalığı artırmak olacağına değinen Prof. Dr. Acar, "Bu tür kampanyalarda kurumlar ve sivil toplum örgütleri ile ne kadar işbirliği yapılırsa o kadar iyi sonuç alıyoruz. Bu nedenle kurumlarımızdan ve sivil toplum örgütlerinin desteğini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Faruk Şahin ise, sivil toplum kuruluşlarının kamu yararına çalışan ve kar amacı gütmeyen demokratik işleyişe sahip tamamen gönüllü insanlar tarafından oluşturulan kuruluşlar olduğunu ifade ederek, "Bu nedenle onların yaptığı çalışmalar bizim açımızdan da çok değerlidir. 2009 yılının ‘Sağlık Yılı’ ilan edilmesi dolayısıyla ilimizde de bir sağlık projesi uygulanacak. Guatr hastalığının yanında şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar hakkında da araştırmalar yapılacaktır. Bu hastalıklar halk tarafından fark edilmesi ve hastalık bilincinin artırılması, sağlık kurumlarına yönlendirilmesi, bu projenin temel amacıdır. Bu projenin ilimizde yürütülmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli de yaptığı konuşmada, Bozok Üniversitesi olarak Yozgat Sağlık Projeleri çalışmasına destek olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Üniversitemizin üslenmiş olduğu misyon gereği sadece öğrencilerimize eğitim vermenin ötesinde Yozgat halkına yapacağımız çeşitli sosyal, kültürel, sağlık hizmetlerinde mümkün olduğunca destek olmaya çalışıyoruz. Bu sağlık projesinin başlamasında başta hocamız Prof. Dr. Hasan Acar'a ve TAÇSAV üyelerine, valimize, belediye başkanımıza, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizim amacımız üniversite olarak Yozgat'a, öğrencilerimize ve genel olarak topluma hizmet etmek ve hizmeti layıkıyla yerine getirmektir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 21:03:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?