7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

40 yıldır gelenekleri yaşatıyor

Yozgat'ın Musabeyli Boğazı köyünde yaşayan 55 yaşındaki Havva İpek, üzerinde Yozgat yöresine ait motiflerin yer aldığı kilim, heybe ve seccade dokuyarak gelenekleri yaşatmaya çalışıyor.

Musabeyli Boğazı köyünde kilim tezgahının sadece kendisinde bulunduğunu belirten Havva İpek, yaklaşık 40 yıldır kilim dokuduğunu söyledi.

Kilim dokumayı annesinden öğrendiğini ve eskiden genç kızların çeyizlik olarak halı, kilim, yastık, çanta, heybe gibi eşyalar dokuduklarını ifade eden İpek, "Bende çeyizlik olarak bunları yaptım ve halen yapıyorum. Aileden kalan kilim tezgahını atmadım. Boş zamanlarımda buraya gelerek kilim ve seccade dokuyorum. Eskiden bu tezgahlar her evde vardı, ama şimdi köyde tek bir tane bende var" dedi.

Dokudukları seccadeler ve çantaları satın almak isteyenlerin çok olduğunu ancak satmadığını belirten İpek, "Dokuduğum eşyaları çocuklarıma ve torunlarıma hediye ediyorum. Dokuma eşyalar el emeği göz nuru olduğu için benim için çok kıymetli, o nedenle satmıyorum" dedi.

İpek, dokuma işlerinin dışında hayvancılık, arıcılık ve meyvecilik yaptıklarını belirterek, "Eşim ile birlikte köy işlerini en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2008 Çarşamba 15:05:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?