7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Anayasa Mahkemesinin AKP kararı

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Şenol Taştan, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti ile ilgili kararını açıklamasıyla birlikte ülkede yaşanan belirsizliğin ortadan kalktığını, gündemin artık tamamen ekonomi ve kalkınmaya yönelik olması gerektiğini söyledi.

Yozgat TSO Başkanı Şenol Taştan, Anayasa Mahkemesi kararı ile hükümetin yeni bir sayfa açarak gerek ekonomik gerek siyasi anlamda bir hamle yapacağı döneme girdiğini söyledi. Taştan, "Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar neticesinde, Türkiye'deki berilsizlik tamamen ortadan kalkmış, artık gündemin tamamen ekonomi olması gerektiği bir döneme geçiş sağlanmıştır. Hükümetin bundan sonra bu tür siyasi belirsizliklere mahal vermeyecek şekilde kendisini yeniden konumlandırması ve gerçek anlamda işadamının, üreticisinin, çiftçinin, köylünün, esnafın, hayat standardını yükseltmek için neler yapılması gerektiğini ortaya koymalıdır. Hükümetin bunları gerçekleştirmek amacıyla yeni bir ekonomik program oluşturmasını bekliyoruz" dedi.

İşadamları olarak 2001 yılında hazırlanan ekonomik tedbirlerin ömrünü tamamladığını ifade eden Taştan, "2001 yılında hazırlanan ekonomi tedbirlerinin tedavi dönemi geride kaldı. Ülkenin yeni bir ekonomik programa ihtiyacı var. Hükümetin, ekonomik kalkınma modeline, özellikle üretime dayalı istihdamı ön plana çıkaracak bir modelle halkın karşısına geçmesi gerekir diye düşünüyoruz" dedi.

Yaşanan belirsizlik nedeniyle Yozgat'ın büyük zarar gördüğünü dile getiren Taştan, "2007 yılından bu tarafa ilimizde ekonomik anlamda sürekli bir gerileme dönemi yaşanmaktadır. Bu belirsizlik döneminin bitmesinden işadamları olarak çok memnunuz. Yeni ekonomik modelde Yozgat ve Yozgat'a eş değer iller baz alınarak yeni teşvik kanunlarının çıkması beklentisi içerisindeyiz. Özellikle Anadolu'daki organize sanayi bölgelerinin tam kapasiteyle çalışmadığı, yüzde 30 doluluk oranı ile çalıştığı gözükmektedir. OSB'lerdeki doluluk oranlarını yüzde 90'lara çıkarmak için yeni bir ekonomik program şarttır. Bu yıl 5084 Sayılı Teşvik Yasası sona ermektedir. Bu nedenle bu yasanın yerine geçecek yasanın biran önce çıkması gerekir. Yozgat OSB'de istihdam edilen kişi sayısı 2 binin üzerindedir. Beklentimiz ise 10 bine çıkmasıdır. OSB'lere kurulacak işletmelere, vergi, sigorta ve enerji avantajını sağlayıp üzerindeki yükü aldığınızda yeni işletmeler doğacaktır" dedi.

Yeni çıkacak teşvik yasası ile Yozgat ve Yozgat'a eş değer illerin önündeki engellerin kaldırılmasıyla birlikte yatırımcıların bu illere yöneleceğine değinen Başkan Taştan, "Bu tür illeri saydığımızda bu rakam 20'yi geçmeyecektir. Bu 20 ili kalkındırdığınızda bölgeler arası kalkınmışlık farkları da ortadan kalkacaktır. Aksi taktirde yeni bir teşvik yasası çıkmazsa Yozgat'ı çok iyi görmüyoruz. Yozgat OSB'inde şuandaki çalışan sayımız 2 bin 200 civarındadır. Bu ister istemez azalacaktır. Mevcut işletmelerimizin rekabet gücü azalacağı için kapanma noktasına gelecektir. Bu da Yozgat'a büyük bir ceza demektir ve ilimiz 20 yıl geriye gidecektir. Bugün Türkiye yeni bir başlangıca girmiştir, yeni bir sayfanın açılacağı döneme girmiştir. Bunu herkesin iyi değerlendirmesi gerekir, gündemimiz tamamen kalkınma olması üretim olması ve tamamen ekonomi olması gerektiği bir döneme girdik" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2008 Cuma 16:49:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?