3
Mayıs
2024
Cuma
YOZGAT

Arabaşı'nı dünya tanıyacak!

Yozgat Belediyesi, Yozgat'ın yöresel yemeklerinden biri olan arabaşı çorbasının tanıtımını yapmak amacıyla arabaşı günleri başlıyor.

Yozgat'ta özellikle kış günlerinin vazgeçilmez yemeği olarak bilinen arabaşı çorbasının tanıtımına belediye el attı. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Yozgat'a sosyal hayatı canlandırmak ve yöresel yemeklerin tanıtımını sağlamak amacıyla ilde öğrenim gören üniversite öğrencileri başta olmak üzere halka yönelik ''Arabaşı Geceleri'' organize edeceklerini söyledi. Soğuk kış gecelerinin en çok tercih edilen su ve unun karışımıyla yapılıp, çiğnemeden yutulan arabaşı geleneğinin gelecek nesillere aktarılabilmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Başer, "Özellikle il dışından Yozgat'a gelen gençlere Yozgat'ın yöresel yemeklerini tattırmak ve onlara tanıtımını yapmak istiyoruz. Bu nedenle belediye olarak şehrin kültürünün tanıtımını artırmak ve sosyal hayatı canlandırmak için önümüzdeki günlerde belediyemiz bünyesinde bulunan Kent Parkta restorantımızda "Arabaşı geceleri' düzenleyeceğiz" dedi. Geçen yıllarda da belirli aralıklarla arabaşı geceleri düzenlediklerine dikkat çeken Başkan Başer, bu yıl bunu daha sık yapacaklarını söyledi.

Arabaşı çorbasının asıl isminin nerden geldiği hakkında da bilgi veren Başkan Başer, arabaşının aslında ''ara yemeği, ara aşı'' olduğunu belirterek, "Eskiden, özellikle televizyonların tam yaygınlaşmadığı dönemlerde, mahalle sakinlerinin kış gecelerinde bir evde toplanıp, sohbet eder, zaman geçirirdi, sohbet ederken de arada özel yapılmış çorba içerlerdi. Bu özel çorbaya ara aşı denilirdi, bu isim zamanla halk arasında değişerek "arabaşı" halini almıştır. Bugün dahi halkımızın büyük çoğunluğu bu geleneği sürdürmektedir" dedi.

''ARABAŞININ YAPILIŞI''

Arabaşı hamuru: 1 litre suya unu, nişastayı, tuzu ilave edin ve pütürlü olmaması için karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra 10 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. 30 santim çapında bir tepsiye dökün ve soğuduktan sonra buzdolabına koyun. 4-5 saat sonra servise hazır hale gelecektir. Arabaşı çorbası: Hindi veya tavuk büyük bir tencereye alıp 4 litre suyu ilave edip kaynatın, kaynadıktan hemen sonra üstüne çıkan köpüğü alın ve ağzını kapatıp bir saat süreyle pişirmeye bırakın. Piştikten sonra altını kapatıp tencerenin ağzını açmadan yarım saat süreyle dinlendirin. Daha sonra etleri sudan alın. Kemiklerinden ayırdıktan sonra parçalar halinde getirin. Tencereye yağı koyun, 2 çorba kaşığı unu ilave edin ve pembeleştirin, domates ve biber salçasını da katıp bir iki dakika çevirin. Haşladığınız hindi veya tavuk suyunun tamamını dökün ve iyice karıştırın, tuzunu, pirincini atın ve yeniden kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra içine etleri ekleyin ve kuru acı biberleri de bütün olarak attıktan sonra yarım saat süreyle pişirin. Soğumaya bırakılan hamuru baklava dilimi şeklinde kesin, tahta kaşık üzerine hamuru koyup, çorba içerisine batırmak suretiyle ıslatıp, çiğnemeden yutulur.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 17:50:18
Güncelleme :3 Kasım 2007 Cumartesi 17:53:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hüseyin BOZKURT IP: 85.110.175.xxx Tarih : 6.11.2007 20:03:19

Valla bir Yozgatlı olarak arabaşı hastasıyım :) Şuan Ş.urfada ikamet ediyorum.Her YOZGAT a gelişimde arabaşı yerim :) denemeyenlere denemelerini öneririm.