5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Arıcılara kış uyarısı

Yozgat Tarım İl Müdürlüğü, arıcılık yapan üreticilere, kovanların kış bakımlarını yapmalarını konusunda uyarılarda bulundu. 

Yozgat Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şube Müdürü Ahmet Vehbi Toktok, arıcılık yapan üreticilerin kovanlarını kış mevsimine göre bakımlarını yapmaları gerektiğini söyledi. Halk arasında eşek arası tabir edilen sarıca arılar konusunda da çiftçileri uyaran Toktok, "Ülkemizde sarıca arıların Vespa Orientalis ve Vespa Crabro adlı türleri yaygın olarak görülmektedir. Bu arılar, yavru yetiştirme dönemlerinde bal arılarını arazide bal toplarken veya kovan uçuş tahtası ezerinde yakalayarak yuvalarına götürüp yerler" dedi. 

Sarıca arılardan korunma yöntemini sıralayan Toktok, "Sonbahar döneminde sarıca arıların yoğun olduğu zamanlarda, zayıf kovanlar birleştirilerek güçlendirilir. Güçlü kovanlara sarıca arının girmesi zordur. Zayıf kovanlarda arıların girdiği delikler daraltılarak, sarıca arının içeri girmesi engellenir. Böcek öldürücü ilaç ve koymadan yapılacak zehirli yem ile sarıca arıların yuvarındaki yavrular öldürülür. Ayrıca pet şişelerin içerisine şerbet ve et konarak sarıca arılara tuzak kurulmalıdır. Eğer kovanlar sürekli olarak sarıca arıların saldırısına uğruyorsa, kovanların yerleri değiştirilerek sarıca arıların olmadığı yere taşınmalıdır. En önemlisi ise arıcılık yapan üreticilerin sık sık kovanlarını kontrol etmesi gerekir. Sarıca arılar görüldüğünde gerekli tedbirleri alması şarttır" diye konuştu
iha
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2006 Cuma 11:03:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?