7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Aspir'den yüksek verim bekleniyor

Yozgat Tarım İl Müdürü Abdullah Ertuğrul, alternatif ürün olarak ekilen Aspir bitkisinden bu yıl yüksek verim beklediklerini söyledi.

Yozgat il genelinde alternatif bitki olarak yaygınlaştırılmaya çalışılan Aspir ve Kanola'nın önemli bir sanayi bitkisi olduğunu belirten Tarım İl Müdürü Abdullah Ertuğrul, "Bilindiği üzere Aspir bitkisi kıraç alanlarda ekilebilen ve kuraklığa dayanıklı, tohumunda yüzde 30 ile 45 arasında yağ bulunan bir bitkidir. Yozgat'ta iki yıldır alternatif bitki olarak Aspir ve Kanola ekimleri yapılmaktadır. Bu yıl Valimiz Amir Çiçek'in destekleri ile İl Özel İdare kaynaklarından temin ettiğimiz 3 ton Aspir tohumunu 7 ilçemizde dağıtarak 750 dekar alana ekimini yaptık. Yaptığımız ön tespitlerde Aspir gelişiminin iyi olduğu gözlenmiştir. Hasatla birlikte de verim miktarını tespit edeceğiz.

Aspir tarımının buğday ve arpa üretiminde kullanılan tüm alet ve ekipmanın kullanılması nedeniyle çiftçiler tarafından rahatlıkla benimsendiğini ifade eden Ertuğrul, "Aspir, yemeklik yağ, biodizel yakıt ve yem sanayisinde rahatlıkla kullanılabilen bir bitkidir. Küspesinde yaklaşık yüzde 25 oranında protein bulunduran önemli bir yem bitkisi olduğu için hayvan besiciliğinde büyük bir yer tutmaktadır. Ayrıca Aspir bitkisinin bir özelliği de ayçiçeğini işleyen fabrikaların tamamı bu bitkiyi de işlemesidir. Bu nedenle pazar ve işleme açısından bir sıkıntı bulunmamaktadır. Ülkemizde yağlı tohum açığı bulunmaktadır, Aspir ilimizde de yetişebilen ve iklime uyumlu bitki olduğu için, ilimizde yaygınlaştırılması için çalışmalarımız aralıksız sürmektedir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2008 Perşembe 17:32:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?