7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Atık yağ toplama kampanyası

Yozgat Belediyesi, bitkisel atık yağları ekonomiye kazandırmak ve çevre kirliliğinin önüne geçmek için "Bitkisel Atık Yağ Toplma Kampanyası" başlattı.

Yozgat Belediyesi Çevre Koruma ve Temizlik Müdürü Nizamettin Başkal, Türkiye mutfaklarında bir milyon 600 bin ton bitkisel yağ kullanıldığını ve bunun 350 bin tonunun toplanmadığı için atık yağ olarak çöpe veya lavabolarda kanalizasyona döküldüğünü söyledi. Suya karışan 1 litre atık yağın 1 ton suyu kirlettiğini ifade eden Başkal, "Gelişmiş ülkelerde atık yağlar toplanarak yakıt elde ediliyor. Bu hem ekonomiye kazandırılıyor hem de çevre kirliliğinin önüne geçiliyor. Avrupa'da 100 litre bitkisel yağ alan firma bunun 30 litresini geri dönüşüme vermek, hatta belgelemek zorundadır. Ülkemizde ise ancak atık yağların yüzde 1'i toplanabilmektedir, diğer kısım ise çöp ve lavabolara dökülmektedir" dedi.

Nizamettin Başkal, Çevre ve Orman Bakanlığı’nca yayınlanan "Bitkisel Atık Yağların Kontrolü" yönetmeliği gereğince, atık yağların kanalizasyon ve çöplere dökülmesinin yasaklandığını söyledi. Nizamettin Başkal, "Yozgat Belediyesi olarak şehrimizde bitkisel atık yağ toplama kampanyası başlattık. Seçtiğimiz pilot mahallelerimizdeki vatandaşlarımıza boş bidonlar dağıtıyoruz. Vatandaşımız atık yağları çöpe veya lavaboya dökmek yerine verdiğimiz bidonlarda biriktirecek. Yine apartmanlarda evlere verdiğimiz bidonların haricinde 60 litrelik birer bidon da apartman görevlilerine teslim ettik. Bu görevliler evlerdeki küçük bidonlarda toplanan atık yağları büyük bidona dolduracak. Bidon dolduğunda atık yağlar görevli firmalar tarafından alınacak" dedi.

Bitkisel atık yağların toplanması için belediyenin bir firma ile anlaştığına değinen Başkal, "Belediyemiz, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan lisansı bulunan yağ toplama firması ile anlaşma sağladı. Firma belirli zamanlarda veya telefon ettiğimizde gelip atık yağları makbuz karşılığı toplayacak. Toplanan bu atık yağlar biodizele dönüştürülerek yakıt olarak kullanılacak" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2008 Salı 18:21:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?