5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Av sezonu açılıyor

YOZGAT'TA AV SEZONU 28 AĞUSTOS'TA AÇILIYOR

Yozgat Avcılar ve Atıcılar Kulübü Başkanı Hayrettin Özcan, Yozgat'ta av sezonunun 28 Ağustos'ta açılacağını söyledi.

Yozgat Avcılar ve Atıcılar Kulübü Başkanı Hayrettin Özcan, İç Anadolu Bölgesinde, birinci av grubu içinde bulunan kuşlardan bıldırcın ve üveyik av sezonunun 28 Ağustos tarihinde açılacağını belirterek, "Av, Salı, Çarşamba, Cumartesi ve Pazar olmak üzer 4 gündür. Ege, Marmara ve Karadeniz bölgesinde av sezonu 14 Ağustos'ta açıldı. Avcılarımız bu bölgelerde açıldı diye ava çıkmasınlar, çünkü bizim bölgemiz 28 Ağustos'da açılmaktadır. Yine Çorum coğrafi olarak Karadeniz bölgesindedir fakat av alanı olarak İç Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Bu nedenle avcılarımız Çorum Karadeniz bölgesinde diye ava gitmesinler" dedi.

İkinci grup av hayvanları, tavşan ve keklik avının 30 Ekim'de açılacağını ifade eden Özcan, "Bazı vatandaşlar açık olan karga ve domuz avına çıkmış gibi gidip avlanması yasak olan hayvanları avlıyorlar. Bunlar yakalandığında cezalar uygulanmaktadır. Biz kaçak av yapanların 177 Orman veya 156 Jandarma'ya ihbar etmelerini yada telefonları biliyorlarsa avcılar kulübünü aramalarını istiyoruz" diye konuştu.

Doğal dengenin sağlanması için doğaya kınalı keklik salındığına değinen özcan, "Bu kekliklerin salındığı yerler il av komisyonunca alınan kararla avlanmaya yasaklanmıştır. Bu yasak alanlar av haritalarında belirlenmiştir" dedi. Halk arasında kekliklere kenesavar keklik olarak nitelendirildiğini ifade eden Özcan,"Prof. Dr. Zati Vatansever, ilimizde birçok araştırma yaptı. Araştırmalar sonunda kekliğin keneyi yemediğini aksine keneyi bir yerden alıp başka yere götürmesinden dolayı kenesavar değil kenen yayar olduğunu ifade etmiştir. Keklik, genelde tohum türü bitkilerle beslenir. Keneyi bıldırcın, sığırcık ve tavuk yiyor, keklik tohumlarla besleniyor" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2010 Çarşamba 17:33:03
Güncelleme :18 Ağustos 2010 Çarşamba 18:35:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?