7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Avcılar avdan eli boş dönüyor

Av sezonunun başlamasıyla birlikte bıldırcın avına çıkan Yozgatlı avcılar, avlayacak bıldırcın bulamadıkları için eli boş dönüyor.

Yozgat Avcılar ve Atıcılar Dernek Başkanı Hüseyin Ergün, 2008-2009 av sezonu başlamasıyla birlikte, avcıların doğa ile baş başa olduklarını belirterek, "Şuanda bıldırcın sezonu açık olduğu için avcılarımız bıldırcın aramakla meşgul. Fakat beklendiği gibi bir av sezonu olmayacağı anlaşılıyor. Nedeni ise bıldırcınların geç gelmesinden dolayı çoğalamaması, ekili alanlarda yuvaları bulunan bıldırcın yavrularının yeterince büyümeden ekinlerin biçilmesi ve anızların saman yapılmasıyla birlikte yavruların öldürülmesinden kaynaklanıyor" dedi.

Daha sonraki yıllarda bıldırcın ve arazide yaşayan diğer kanatlı hayvanların yok olmaması için ilgililerin gerekli tedbirleri alıp çiftçilere eğitimler verilmesi gerektiğini ifade eden Ergün, "Anız toplama bütün canlıları etkiliyor. Çünkü sezondaki bu yavrular tarladaki anız arasındaki buğday artıkları ile beslenmektedir. Anız da erken toplandığından dolayı saman ve balya yapan makineler yavruları da toplayıp balya içerisine aldığı, böylece ölümlere sebep olduğu bilinmektedir. Anız toplamanın daha düzenli veya mevsiminin daha iyi seçilmesi gerekmektedir. Çiftçilere anız toplama zamanında nelere dikkat edileceği konusunda eğitimler verilir, bilinçlendirilirse zannediyorum ki bıldırcın ve diğer kanatlı hayvanlar ilimizde çoğalmasına devam edecektir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2008 Perşembe 17:41:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?